Hlavní obsah

Nebudu se hádat na Twitteru, řekl Hamáček. A pohádal se

Hasičských záchranný tým dopravil do Bejrútu letoun česko-čínské letecké společnosti Smartwings. Ilustrační snímek.

Reklama

Zatímco čeští hasiči pomáhají v Libanonu se záchranou životů, na české twitterové scéně se vede vyostřená diskuze o tom, jak se hasiči do Bejrútu dopravili.

Článek

Česká republika se zařadila k zemím, které nejrychleji vyslaly pomoc do výbuchem zničeného Libanonu. Navzdory bryskní reakci tuzemské vlády se kolem vyslání 36 hasičů, materiálu a psů strhla zejména na sociálních sítích přestřelka mezi ministerstvy.

Důvodem je, že vláda záchranný tým do Bejrútu dopravila letounem soukromé česko-čínské letecké společnosti Smartwings (ta v současné době usiluje o finanční pomoc od státu kvůli koronavirové pandemii).

Ministerstvo vnitra tento krok hájí tím, že šlo o nejrychlejší možné řešení - armádní letouny by dle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) nepobraly všechen náklad a celá operace by si dle šéfa sociální demokracie vyžádala delší čas. Hamáček poukázal i na to, že když český stát dopravoval humanitární pomoc do Severní Makedonie, letouny Casa se rozbily a náklad přiletěl o den později. „Já si nezačal,“ hájil se Hamáček v diskuzi na dotaz, proč na takové věci poukazuje na veřejné sociální síti.

Do vyhrocené debaty na Twitteru se vložila armáda, která uvedla, že od Ministerstva vnitra neobdržela žádný oficiální požadavek na přepravu záchranného hasičského týmu. Vojáci dodali, že jejich letouny by operaci bez problémů zvládly.

Na stranu Hamáčka se postavil Hasičský záchranný sbor ČR, který uvedl, že ze strany Ministerstva obrany, respektive armády žádná konkrétní nabídka ve stanoveném čase nedorazila. Hamáček nakonec uvedl, že o dopravu záchranné jednotky z Libanonu zpět do Prahy se armádní letouny mohou postarat.

Do jisté míry se tak nyní opakuje situace z letošního března. Tehdy si do vlasů ve večerních hodinách vjeli ministr vnitra Hamáček se šéfem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Předmětem sporu bylo, kdo a jak zajistil Česku respirátory a roušky.

Stejně jako na jaře i nyní chybí ucelená, jednotná a přehledná vládní komunikace, která by diskutované záležitosti veřejnosti vysvětlila.

Reklama

Doporučované