Hlavní obsah

Jeden obraz, tisíce majitelů. Malbu od Picassa si koupilo online 25 tisíc Švýcarů

Umění má patřit všem. A tak jeden obraz koupilo 25 tisíc lidí.Video: Reuters

 

Reklama

Ženevské muzeum umění MAMCO vystavilo v pátek vůbec první „participativní” malbu. Picassovu „Bustu mušketýra” totiž vlastní kolektivně digitální komunita čítající 25 tisíc švýcarských obyvatel, kteří si umělecké dílo koupili online.

Článek

Malba se rozprodala do 48 hodin od zpřístupnění nabídky. Internetový prodejce QoQa.ch rozdělil vlastnictví Picassa na 40 tisíc částí a každou zvlášť nabízel za 50 švýcarských franků, v přepočtu přibližně za 1060 českých korun. Celkovou sumu 42,5 milionu korun poté nakonec na koupi díla dalo 25 tisíc švýcarských obyvatel, kteří nyní „Bustu mušketýra” společně vlastní.

Vůbec poprvé se tak stalo, že důležitý kousek moderního umění koupila digitální komunita, napsala agentura Reuters.

„Na začátku byl náš přístup takový, že jsme chtěli umělecký svět tak trochu demokratizovat tím, že si řekneme: Proč bychom si v online nemohli společně koupit nějaké veledílo?” vysvětlil původní myšlenku zpřístupnění umění většímu množství lidí zakladatel participativní stránky Pascal Meyer.

Podle ředitele ženevského muzea MAMCO Lionela Boviera projekt reflektuje pravou podstatu umění, tedy že nemá patřit pouze jedné osobě.

„Teď jsme v pravém srdci toho, co utváří umění, a to je podle mého názoru právě ta myšlenka, že nepatří jenom někomu, ale celé komunitě lidí,” rozvedl myšlenku projekt Bovier.

Tým stojící za participativní stránkou QoQa.ch vytvořil kolem vystavené malby rovněž také interaktivní zařízení, které při jeho spuštění návštěvníkům muzea odhalí seznam jmen všech lidí, kteří si „Bustu muštetýra” koupili a souhlasili s uveřejněním.

„Nejsem si tak úplně jistá, jestli bych ho vůbec chtěla mít doma,” popsala své dojmy z koupě Picassa jedna z jeho současných majitelek Marie-Claude Roberi z města Lousanne ležícího 50 kilometrů od Ženevy. Jejím motivem bylo především stát se součástí kolektivní akce, sama se ale necítí, že by dílo „nějak vlastnila”.

„Je to trochu divné. Člověk si nekupuje Picassa každý den. Ještě divnější potom je skutečně ho vidět, pro mě to třeba byla úplná premiéra. Jo, jsem na to tak trochu pyšný,” dodal pracovník ženevské nemocnice Jean-Marc Saredi. Také jeho zlákal přístup kolektivního vlastnictví umění.

Majitelé malby pak mají možnost sledovat svůj majetek živě prostřednictvím online přenosu z kamery. Ta jim navíc umožňuje sledovat i návštěvníky, kteří si zrovna vystavené dílo prohlíží.

Toto však není první případ, ve kterém se lidé ve Švýcarsku spojili, aby společně koupili umělecké dílo.

Před 50 lety navrhlo vedení města Basilej svým občanům zvýšit krátkodobě daně, aby mohlo koupit dvě malby, také od Picassa. Návrh v referendu prošel a umělec sám byl tímto gestem tak potěšen, že se rozhodl městu poblíž hranic s Francií a Německem navíc darovat i několik dalších svých děl.

„Busta mušketýra” zůstane v muzeu MAMCO ještě šest měsíců a poté se přesune do dalšího.

Pokud by se pak většina vlastníků rozhodla malbu prodat, QoQa.ch jim jejich peníze v plné výši vrátí a veškeré výdělky pošle na charitu.

Reklama

Doporučované