Hlavní obsah

Jeden případ stačí. Nový Zéland zčásti utnul cestovní bublinu s Austrálií

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pondělí bylo pro Austrálii a Nový Zéland velkolepé, země totiž spustily cestovní bublinu, která lidem umožnila cestovat i bez karantény. Méně slavnostní pak bylo její částečné „propíchnutí“ o čtyři dny později.

Článek

Nadšení, úleva i slzy, tak podle agentury AP vypadalo otevření dlouho očekávané cestovní bubliny mezi Novým Zélandem a Austrálií na letišti ve Wellingtonu. Díky novému nastavení se totiž po mnoha měsících mohli setkat rodinní příslušníci i přátelé, které rozdělila pandemie koronaviru, a to bez nutnosti absolvování karantény.

Myšlenka cestovní dohody byla na stole mezi oběma zeměmi již několik měsíců, vždy ji však smetlo objevení lokálního ohniska nákazy v jednom nebo druhém státě. Nakonec se však věci daly do pohybu a došlo k posunu, který země vítají jako „první provizorní kroky k postupnému znovuotevření zbytku světa“.

S pátkem však přišlo částečné přerušení takzvané „Trans-Tasman bubliny“, a to v podobě pozastaveného cestování mezi Novým Zélandem a západní Austrálií. Důvodem k rozhodnutí byl třídenní lockdown, který byl uvalen na australské město Perth po odhalení jediného nakaženého.

Nakaženou osobou byl muž, který se vracel domů do Melbourne po dvou týdnech povinné karantény v hotelu v Perthu. Podle australských úřadů k nákaze došlo zřejmě ještě v hotelu. „Toto je důležitá a myslím si, že včasná připomínka nám všem, že tahle globální pandemie ještě neskončila,“ citovala agentura Reuters vyjádření Martina Foleyho, ministra zdravotnictví australského spolkového státu Victoria.

Lidé, kteří byli na palubě letadla spolu s nakaženým mužem, byli kontaktováni a nyní by již měli být v izolaci. Pro téměř dvoumilionové město Perth však situace znamenala uzamčení na dobu tří dnů, píše Reuters. Spolu se sobotním začátkem lockdownu však přišel další případ nákazy, opět ze stejného hotelu sloužícího jako karanténní prostory.

Podle vyjádření novozélandské vlády je nově nastalá situace jedním z příkladů scénáře, se kterým obě země počítaly, a postupují tak podle dohodnutých protokolů. Odpovědné tamní zdravotnické úřady zatím riziko pro Nový Zéland hodnotí jako malé a cesty do zbytku Austrálie tak pokračují bez přerušení.

Austrálie již dříve umožňovala cestujícím z Nového Zélandu cestovat na její území bez nutnosti povinné karantény. Druhý stát z dvojice však zvolil opatrnější přístup a dokončení izolace po australských cestovatelích požadoval.

Oběma zemím se v boji s koronavirem dlouhodobě daří právě díky obecně přísným karanténním požadavkům a uzavření se vnějšímu světu, píše agentura AP. Nový Zéland během posledních dnů podle webu Worldometers eviduje nové přírůstky pouze v řádu jednotek, Austrálie pak pouze v řádu pár desítek.

O tom, že se Nový Zéland už vrátil k víceméně normálnímu životu, svědčí i společenské akce, které země pořádá. V sobotu se například ve městě Auckland odehrál koncert kapely Six60 pro 50 000 lidí bez nutnosti dodržování rozestupů.

Reklama

Doporučované