Hlavní obsah

Jediný ohrožený mořský koník má radši umělé prostředí než divokou přírodu

Ohrožený mořský koník vyhledává hlavně uměle vytvořené útesyVideo: AP

 

Reklama

Na jihoafrickém ostrově Thesen vytváří nezisková skupina Knysna Basin Project prostředí, ve kterém jediný ohrožený mořský koník na světě přežije.

Článek

Koníček kapský, jak se tento živočich jmenuje, je k nalezení jen v okolí řeky Knysna, zátoky řeky Keurbooms a jezera Swartvlei.

„Tyto koníčky lze najít jen na pobřeží jižního mysu. Jsou ohrožení především kvůli velmi omezenému rozsahu míst jejich výskytu. Je ale o ně velmi dobře postaráno a jsou na Červeném seznamu ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody,” říká kurátorka akvária Two Oceans v Kapském Městě Maryke Mussonová.

Nejen koníčci kapští, ale i ostrov Thesen je chráněn legislativou. Je totiž jednou z nejbohatších ekologických lokalit v Jihoafrické republice.

Vědci z Knysna Basin Project také zkoumají, v jakém prostředí se koníčku kapskému nejvíce daří. Výsledky byly překvapivé i pro ně samotné - ohroženému druhu se daří lépe v uměle vytvořeném klimatu než v přírodním. „Provedli jsme různé průzkumy v období tří let a zjistili jsme, že se koníčci ve větší míře vyskytují v uměle vytvořených kamenných konstrukcích kanálů než v přírodních dnech řek,” vysvětluje ředitelka projektu Knysna Basin Louw Claassensová.

Ostatně i právě kvůli souznění s přírodou jsou kanály na Thesenu vytvořeny z gabionu, drátěných kontejnerů plněných kamenivem. Jako možný důvod, proč koníci preferují umělé prostředí, je lepší ochrana před dravci a více jídla.

Knysna Basin Project zkoumá koníčky kapské již od roku 1995. Šéfka projektu si do budoucna stanovila cíl zjistit, proč se koníčkovi kapskému v přístavišti ostrovu Thesen tak daří.

Reklama

Související témata:

Doporučované