Hlavní obsah

Odhlasujme nouzový stav všichni, padlo na schůzce s Babišem. Proti byl Okamura

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš na poslední chvíli jednal s opozičními stranami o prodloužení nouzového stavu. Podporu ale nezískal, ačkoli se zaručoval „svým jménem“.

Článek

Poslanci od rána jednají o prodloužení nouzového stavu. Premiér Andrej Babiš se na poslední chvíli pokusil vyjednat dohodu s opozicí. Hlasy se mu ale sehnat nepodařilo.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové padl na schůzce návrh, aby se všechny strany dohodly na odhlasování posledního prodloužení nouzového stavu o týden nebo 14 dní.

„A to za jasně daných podmínek, jako je schválení vyšší pomoci živnostníkům, bezpečný návrat dětí do škol a hlavně během týdne přijetí legislativy, jako je pandemický nebo krizový zákon, aby už nebyl nouzový stav potřeba,“ uvedla Pekarová. K dohodě ale nakonec nedošlo, podle šéfa ČSSD Jana Hamáčka s návrhem nesouhlasila SPD.

Podle Tomia Okamury je jeho hnutí konzistentní a již dříve uvedlo, že pro prodloužení nouzového stavu nebude hlasovat za žádnou cenu. Šokovalo ho prý, že opoziční strany chtěly pro nouzový stav hlasovat jen v případě, že pro něj zvednou ruce všechny partaje. „Když dochází na lámání chleba, nechtějí jednat za sebe, ale musí se opírat o SPD,“ řekl Seznam Zprávám Okamura.

Po ranním jednání předseda ODS Petr Fiala uvedl, že koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) pro nouzový stav hlasovat nebude. A podle Fialy nenašel premiér pochopení ani u ostatních opozičních stran.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš potvrdil, že k žádné dohodě na schůzce nedošlo. „Jako záruku premiér navrhl „své jméno“, což jsme nepřijali s valnou důvěrou. Požádal jsem premiéra, aby sdělil občanům, že je důležité dodržovat opatření, která ve většině nejsou na nouzovém stavu závislá,“ napsal Bartoš na sociální sítě.

Premiérovi až dosud s prodloužením nouzového stavu pomáhala KSČM. Ta už ale hlasy propůjčit odmítá. Opoziční partaje si dlouhodobě stěžují, že premiér s nimi dostatečně nejednal a jejich návrhy ignoruje.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný varoval, že pokud nouzový stav v neděli skončí, bude to znamenat okamžité uvolnění opatření. Mohly by se otevřít obchody a služby, které není možné podle zákona o ochraně veřejného zdraví uzavřít plošně.

„V obchodech je možné regulovat pohyb hygienickými opatřeními. V nejvyšších ohniscích může hygienická služba zasahovat i striktněji. Ale nelze ukládat plošná opatření. V tom vidím největší riziko,“ uvedl. Otevřít by podle něj mohly i bazény, fitness centra a podobná zařízení.

Podle opozičních stran lze ale část nejdůležitějších opatření udržet i bez stavu nouze. „Vláda na to má nástroje i podle jiných zákonů. Některé věci nebude moci dělat v takovém rozsahu jako nyní, ale ta čísla se nelepší, opatření nefungují. Vláda by se měla zastavit a přijít s jiným řešením,“ uvedl předseda lidovců Marian Jurečka.

„Tím, že se nenajde většina, nekončí boj s pandemií, nekončí potřeba opatření. Vláda ale bude muset přemýšlet nad tím, jaká opatření přijímá, jak jsou účinná,“ uvedl Fiala.

Reklama

Doporučované