Hlavní obsah

K hlasování opět nedošlo. Stavebnímu zákonu brání obstrukce

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

K dohodě ani po třetím jednání nedošlo. Novela stavebního zákona čelí politickým debatám, opozice tentokrát navrhla přerušit jednání až do 26. května. Sněmovna se k návrhu zákona nakonec vrátí už tento pátek.

Článek

Sněmovna se ani na třetí pokus nedostala k hlasování o novém stavebním zákonu. Poslanci se rozhodli, že se k debatě vrátí v pátek dopoledne. Rozpravu provázely kritické projevy opozice, které se nelíbí hlavně vládou prosazovaný model přechodu všech stavebních úřadů a úředníků pod stát.

„Už ta vaše obstrukce je opravdu trapná,“ vzkázal opozičním stranám místopředseda Sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip. Sněmovna už v úvodu rozhodla, že poslanci budou moci vystoupit nejvýše dvakrát, pokaždé po dobu nejvýše deseti minut.

Jednání bude pokračovat v pátek

Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík předtím navrhl, aby Sněmovna přerušila projednávání zákona až do 26. května, kdy se má konat další řádná schůze Sněmovny. Zdůvodnil to tím, že se budou moci mezitím vyjádřit organizace, které neměly možnost ovlivnit podobu nového zákona.

Jeho stranický kolega a místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal pro změnu navrhl opakování druhého čtení, kdy je možné přednášet pozměňovací návrhy. Pikal chce, aby poslanci měli takový návrh, na kterém bude shoda. Sněmovna už dříve vzala za základ návrh hospodářského výboru, který pracuje s přechodem úřadů pod stát a který opozice kritizuje.

S návrhem na přerušení do pátku nakonec uspěl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Ačkoli poslanci mohli o zákonu jednat až do dnešních 14:00, vzal si klub Pirátů hodinovou přestávku na poradu, a tím projednávání stavebního zákona pro dnešek skončilo.

Nový stavební zákon, který Sněmovna projednává, by měl přinést zrychlení a zjednodušení stavebního řízení, zvýšení transparentnosti, odstranění byrokratické zátěže, jasné rozdělení práv a povinností a efektivně vymahatelné lhůty.

Zákon, jehož účinnost by podle ministerstva pro místní rozvoj měla postupně nabíhat od poloviny roku 2023, má však mnohá „ale“, na kterých se kritici návrhu shodují.

Opozice argumentuje proti

„Zákon se neopírá o široký konsenzus, není dobře připraven,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Zákon je podle něj jako celek špatný, výrazně nahrává stavitelům a řešení systému nepřináší. Dominik Feri (TOP 09) varoval před tím, že u zákona panují zásadní rozpory, a proto se nelze divit, že v něm případná další vláda bude chtít dělat změny ještě předtím, než vstoupí v účinnost.

Marek Výborný (KDU-ČSL) ujistil, že koalice Spolu má s vládou společný cíl, kterým je jednoduché, transparentní a digitální stavební řízení, které bude moderní a přívětivé vůči stavebníkům a hlavně vůči občanům. Nechce však stavební zákon, jenž by preferoval pouze určitou skupinu stavebníků, například developerů. Nechce ale slibovaného cíle dosáhnout destrukcí toho, co mnoho let funguje, vytvořením jednoho superúřadu a centralizací stavebního řízení.

Ministryně kritiku odmítá. Na čisté státní správě trvá

Dostálová ale jeho kritiku odmítla. Řekla, že na modelu čisté státní stavební správy trvá z toho důvodu, že přinese rychlejší řízení a vymahatelnost lhůt. Pokud lhůty budou ze zákona, ale úředník nebude mít nástroje na jejich vymahatelnost, budou nevymahatelné, varovala.

Zdůrazňovala, že stavební řízení je už nyní v gesci státu, ale pro stát to vykonávají úředníci obce, kteří existují již nyní a na různých úřadech je jich celkem asi 13 000. Vzhledem k tomu, že se agendy zjednodušují, pak už jich nebude tolik zapotřebí. Pokud budou státní úřady státní, budou úředníci zastupitelní, argumentovala.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) původně navrhlo model s čistě státními stavebními úřady. Po jednání se zástupci Svazu měst a obcí loni v lednu z něj ale ustoupilo a na základě uzavřené dohody navrhlo hybridní model, kde část úřadů zůstala samosprávám. Svaz měst ale k tomuto návrhu dal negativní stanovisko, uvedla.

Ministryně proto odmítla kritiku, že dohodu se svazem nedodržela. Ve Sněmovně se během projednávání objevil komplexní pozměňovací návrh, který právě čistou státní stavební správu zavádí. MMR ho podpořilo a Sněmovna ho vzala jako základ projednávání místo původní vládní předlohy.

Reklama

Doporučované