Hlavní obsah

K odeslaným a přijatým e-mailům na Gmailu můžou mít přístup vývojáři aplikací třetích stran

Google nabízí třetím stranám přístup do e-mailové korespondence svých uživatelů.Video: Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Společnost Google umožňuje externím vývojářům dostat se do e-mailu uživatelů Gmailu, kteří k tomu nevědomky mohli dát souhlas. Vývojáři tak získávají informace k vytvoření nových funkcí aplikací.

Článek

Soukromé e-maily odeslané a přijaté uživateli služby Gmail mohou číst vývojáři aplikací třetích stran. Lidé k tomu mohli nevědomky dát povolení při propojení e-mailového účtu s externími aplikacemi, jako jsou například srovnávače cen nebo plánovače cest. Praxe není podle provozovatele e-mailu, technologické společnosti Google, v rozporu s jeho zásadami. Informují o tom zpravodajské servery Wall Street Journal a BBC.

Podle Wall Street Journal několik IT firem potvrdilo, že jejich zaměstnanci procházeli e-maily stovek uživatelů, aby získali informace potřebné k vytvoření nové softwarové funkce nebo ke zlepšení algoritmů svých aplikací. Podle firem jde o běžnou praxi a v daném odvětví o veřejné tajemství.

Společnosti uvedly, že nemusely požadovat specifické povolení, protože je postup pokryt běžnou uživatelskou dohodou. „Můžete strávit týdny svého života čtením pravidel a podmínek,“ řekl Alan Woodward z Univerzity v Surrey. „Může to tam být zmíněné, ale nebudete považovat za opodstatněné, aby člověk ve společnosti třetí strany četl vaše e-maily,“ dodal.

Podle Googlu mají přístup ke zprávám pouze prověřené společnosti, kterým dali uživatelé svůj souhlas. Lidé můžou na svém Gmailu navštívit stránku Kontrola zabezpečení, aby zjistili, které aplikace jsou s jejich účty propojené, a případně toto propojení zrušili.

Gmail je světově nejpopulárnější e-mailová služba s 1,4 miliardami uživatelů.

Reklama

Související témata:

Doporučované