Hlavní obsah

Kalifornii čeká boj o guvernérské křeslo. Šanci má i „černý Trump“

Foto: Profimedia.cz

Kandidát na kalifornského guvernéra Larry Elder.

Reklama

Larry Elder si svými kontroverzními názory v USA vysloužil přezdívku „černý Trump“. Zpochybňuje klimatickou krizi, odsuzuje nošení roušek a tvrdí, že ženy nerozumí politice. Teď se může stát guvernérem demokratické Kalifornie.

Článek

Larry Elder je devětašedesátiletým rozhlasovým moderátorem, který má názory velice blízko k bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi. V minulosti učinil mnohá kontroverzní prohlášení. Prohlásil například, že ženy nerozumí politice tak jako muži nebo že klimatická změna je podvrh. Lidé černé pleti si pak dle jeho názoru až příliš stěžují a povinné nošení roušek je projevem vládní tyranie.

Nikdo by příliš neočekával, že u voličů v Kalifornii bude mít Elder dostatečnou podporu. Průzkumy veřejného mínění ovšem překvapivě ukazují, že k získání guvernérského křesla a nahrazení demokratického Gavina Newsoma má teď poměrně blízko. Informoval o tom britský deník The Times.

Ještě v první polovině roku byli přitom demokraté o své vůdčí pozici v Kalifornii silně přesvědčeni. I přesto, že byl guvernér Newsom kritizován za řešení koronavirové krize, nikdo z nich nevěřil, že by mohlo dojít k nouzovým volbám rozhodujícím o jeho odvolání. Volby označili za pošetilost, která by je stála 200 milionů dolarů, za republikánský sen propagovaný „antivakcináři“.

Republikánům a jejich spojencům se ovšem do března podařilo sesbírat jeden a půl milionu podpisů potřebných ke konání voleb. Dramatický volební souboj se tak odehraje 14. září. Volební lístky budou celkem 22 milionům voličů odeslány poštou už tento víkend.

Průzkumy ze začátku srpna ukazují, že odvolání Newsoma si přeje až 46 procent voličů, o deset procent více než předchozí měsíc. Analytici Newsoma přirovnávají k bývalé kandidátce na prezidentku Hillary Clintonové. Ani ona podle nich nedokázala zaujmout dostatečně širokou demokratickou základu.

Republikánů je v Kalifornii sice početně méně, jsou ovšem mnohem motivovanější volit. Mnozí z nich jsou na zástupce státu naštvaní kvůli pravidlům ohledně nošení roušek nebo jejich politické korektnosti.

Někdejší politický komentátor deníku Los Angeles Times a nynější editor magazínu Blueprint při Kalifornské univerzitě Jim Newton uvádí, že Elder má šanci i kvůli „excentrickému volebnímu systému“, který v Kalifornii platí. „Newsom by totiž musel získat padesát procent plus jeden hlas. Pokud takové množství nezíská, vyhraje kdokoli, kdo se umístí na druhém místě, což by mohl být Elder,“ uvedl Newton. Podotkl, že stanice CBS odhaduje Elderův zisk na 18 procent.

Elder proti ženám či klimatické krizi

Pro Eldera hovoří mimo jiné zkušenost s mediálním prostředím, protože již 30 let moderuje diskusní pořad, jenž v současnosti uvádí asi 300 lokálních stanic. Elder, který je mimo jiné autorem knihy s názvem Hloupí černí muži (Stupid Black Men), například v minulosti odsoudil lídry černošské komunity za to, že jen bezhlavě využívají „rasovou kartu“, zatímco se opírají do republikánů. Ti přitom dělají to samé.

V poslední době čelil také vlně kritiky poté, co uvedl, že „ženy nerozumějí politice zdaleka tolik jako muži, což z nich dělá snadnější cíle pro manipulaci ze strany demokratů“. Minulý měsíc také řekl, že ženy, které otěhotní, již nejsou „oddané práci“.

Elder také opakovaně popírá klimatickou krizi, a to navzdory rekordním lesním požárům, jež letos Kalifornii sužovaly. Na Twitteru se pak opřel do Hollywoodu, který podle něj dává prostor přehnanému množství homosexuálních herců. Podobně jako Donald Trump navíc veřejně manipuluje s čísly a výsledky průzkumů veřejného mínění. Tvrdil, že po novém guvernérovi touží minimálně 2,2 milionu lidí, přitom oficiální výsledky průzkumů hovořily o 1,7 milionu lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované