Hlavní obsah

Katastrofa v největší slané laguně Evropy. Pláže plní mrtvé ryby

Foto: Profimedia.cz

Snímek z pláže u laguny Mar Menor z minulého týdne.

Reklama

Tuny mrtvých ryb a jiných mořských živočichů už vyplavila voda španělské slané laguny Mar Menor. Úřady za masivní vymírání viní vedra, environmentalisté znečištění. Řešení je v nedohlednu.

Článek

Kvůli klidné a velmi slané vodě se laguně Mar Menor na jihovýchodě Španělska přezdívá evropské Mrtvé moře. Nyní ji ale se skutečným Mrtvým mořem ležícím mezi Izraelem, Palestinou a Jordánskem spojuje i o poznání smutnější konotace – tuny mrtvých ryb, které už od minulého pondělí plní jeho pláže, informuje o tom BBC.

Dřív přitom tato oblast byla plná života. Specifické podmínky svědčily různým druhům mořských živočichů a spolu s blahodárným bahnem fungovaly i jako velké lákadlo pro turisty. Po celkem už dvou hromadných úhynech v letech 2016 a 2019 ale života v tomto přírodním chráněném parku začalo dramaticky ubývat.

Aktuální úhyn začalo už minulý týden vyšetřovat státní zastupitelství. Místní vláda za příčinu označuje nedávnou vlnu extrémních veder. Ekologové ale už roky upozorňují, že kvalita vody v laguně se prudce zhoršuje kvůli znečištění zejména zemědělskou činností v okolí.

Místním podle ochranářů ryby i čistá voda mizí před očima, což už před lety zvedlo velkou vlnu protestů a boje aktivistů za změnu poměrů v oblasti. „Když jsem byla malá, plachtila jsem a viděla až na dno na mořské řasy a ryby. Teď je voda zelená a hnědá a nevidíte v ní nic,“ popsala vlastní zkušenost se zhoršujícím se stavem vody laguny Rocío García Martínezová pro El País.

Španělský deník ji vyzpovídal na začátku tohoto měsíce u příležitosti dovršení zhruba poloviny z 500 000 požadovaných podpisů na projednání návrhu zákona o ustanovení laguny právnickou osobou španělským parlamentem. Případné přijetí návrhu by mělo laguně pomoci, aby ji šlo lépe chránit u soudů. Martínezová za ochranu laguny začala bojovat poté, co viděla pláž plnou mrtvých ryb při úhynu v roce 2019. Když mluvila s novináři, ještě netušila, že další podobná scéna se na tamních plážích ukáže jen asi za dva týdny.

Nový úhyn vyvolal další vlnu protestů. Španělská odnož Světového fondu na ochranu přírody (WWF) připsala hromadná úmrtí nízkému množství kyslíku ve vodě v důsledku „znečištění z intenzivního zemědělství v oblasti“. Konkrétně podle ekologů dochází k tomu, že se v znečištěné vodě přemnoží mořské řasy, které pak snižují množství kyslíku a slunečního světla v laguně a zhoršují tak podmínky pro mořský život.

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti za ochranu laguny si o víkendu řekli o pozornost na cyklistickém závodě Vuelta.

Podle zástupce místní ekologické skupiny Ramona Pagana je obyvatelům z okolí příčina problému jasná. „Lidé tomu říkají zelená polévka. Je to důsledek přebytku hnojiv ve vodě.“

Současná krize podle BBC vytváří pnutí mezi levicovou centrální a pravicovou místní vládou, které se vzájemně obviňují z nečinnosti. Kromě vyšetřování může do věci vstoupit i zmiňovaná petice navrhující zákon, který z laguny udělá právnickou osobu. Té se ale polovinu z půl milionu požadovaných podpisů podařilo nasbírat až po dlouhých 9 měsících a na sesbírání druhé půlky už má čas jen do 28. října.

Reklama

Související témata:

Doporučované