Hlavní obsah

Kdo často létá, může zbohatnout. Firma chce nahradit „míle“ kryptoměnou

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost FlyCoin chce místo klasických věrnostních programů zavést odměnu formou kryptoměny. Stálí pasažéři by tak mohli létáním vydělávat tokeny, které budou moci směnit za dolary nebo je utratit za produkty či služby.

Článek

Míle zdarma u leteckých společností možná brzy nahradí kryptoměny. Společnost FlyCoin, která se zabývá finančními technologiemi, se snaží vylepšit tradiční věrnostní programy aerolinek. Namísto limitujících extra mílí chce společnost odměnit časté pasažéry tokeny, které budou lidé moci vyměnit za řadu věcí, od letů zdarma přes dolary až po samotný bitcoin.

„Jde vlastně o něco jako jsou peníze, ale ne ve skutečnosti. Naše tokeny totiž budou spojeny s tím, že pasažér zůstane v systému letecké společnosti,“ řekl pro server Insider nově jmenovaný generální ředitel společnosti FlyCoin Lenny Moon.

Rozšíření portfolia pomocí cestování

Letecká doprava je odvětvím věrných zákazníků. Loajalita se buduje pomocí bodů a extra mil a nejvýznamnější klienti mívají často prominuté poplatky za služby. Podobné výhody se však většinou pojí s různými pravidly, která určují, u jakých společností a do kdy lze výhody čerpat.

Po takzvané tokenizaci by mohli lidé vydělávat kryptoměnu naprosto stejným způsobem, jakým získávají výhody u leteckých společností, tedy nákupem letenek a cestování po celém světě. Podle Moona se však model FlyCoinu liší od klasických věrnostních programů tím, že krypto nepodléhá žádnému datu uplatnění nebo devalvaci.

Letiště jsou pouze začátkem

Spolupráci přislíbily už dvě letecké společnosti, nutno podotknout, že nejde o první ligu. První je Ravn Alaska a druhou Northern Pacific Airways, což je nový startup, jehož cílem je spojit Spojené státy a Asii skrze letiště Anchorange na Aljašce.

Northern Pacific rovněž chtějí z Anchorage vybudovat transkontinentální centrum, což se hodí FlyCoinu, který chce v budoucnu dosáhnout toho, aby byla jeho měna přijímána i v podnicích mimo letiště. To by mohlo do budoucna znamenat potenciální transformaci největšího města Aljašky na kryptoměnové útočiště, ve kterém by lidé mohli využívat flycoin k nákupu zboží a služeb.

Moonova společnost již jedná s mezinárodním letištěm Ted Stevens v Anchorage, aby bylo možné jejím kryptem platit na letištních terminálech. Zároveň doufá, že bude možné měnu v budoucnu uplatnit i v hotelech, cestovních kancelářích a dalších místních podnicích. Generální ředitel společnosti navíc doufá, že se flycoin uchytí i na jiných letištích, například v New Yorku či v Los Angeles.

Zatím jste jako zákazníci odměněni, ale náš systém umožní cestujícím odměnu využít v širším spektru.
Lenny Moon, generální ředitel FlyCoinu

Nadšení ohledně krypta pokračuje

Podle Moona bude osud měny v rukách co největšího počtu lidí, projekt jim navíc v budoucnu poskytne možnost utratit flycoin za služby či produkty, které uznají za vhodné.

Velké americké aerolinky United Airlines například umožňují členům prémiového věrnostního programu využívat své extra míle k nákupu jídla, občerstvení a dalšího zboží ve svých terminálech na mezinárodním letišti Newark Liberty.

FlyCoin se ale chce z letiště v budoucnu úplně vymanit. „Zatím jste jako zákazníci odměněni, ale náš systém umožní cestujícím odměnu využít v širším spektru,“ dodal Moon pro Insider.

Kryptoměny se vezou na vlně nadšení a rostoucího přijetí veřejností. Společnost FlyCoin tedy doufá, že celková atmosféra přispěje k úspěchu projektu. Například Salvador přijal bitcoin jako národní měnu vedle dolaru.

„Sedíme na průsečíku dobrých proměnných, které nám mohou velmi pomoci,“ řekl Moon. FlyCoin zatím nemá jasnou časovou osu pro tokenizaci. Jelikož Northern Pacific zahájí lety až v létě 2022, má společnost ještě prostor pro určení strategie. Do té doby bude možné vydělat si tokeny letem s Ravn Alaska.

Reklama

Doporučované