Hlavní obsah

Kdo může za to, že Zeman přiletěl pozdě na pohřeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Jak to přesně bylo se zpožděním na pohřbu? Seznamte se s fakty, den po dni, minutu po minutě (video: Anita Baselová)

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Pusťte si nejprve video s rekapitulací událostí, které se odehrály od pohřbu prvního slovenského prezidenta Michala Kováče, na němž hrál nepřehlédnutelnou roli Miloš Zeman a jeho zpoždění. A pak si přečtěte text pod videem - jak říká jeho autor: Je třeba uvést celou věc na pravou míru, aby se vysvětlila série nedorozumění.

Článek

Prezident republiky v žádném případě nepřiletěl na pohřeb se zpožděním. Na cestu z Prahy do Bratislavy měl ve svém nabitém programu vyhrazen zcela odpovídající čas dvanácti minut. Prezident republiky také skutečně přiletěl včas, jen pohřeb začal dřív, než se mu to hodilo.

V této souvislosti je třeba připomenout, že prezident republiky byl zvolen přímo občany této země a jeho mandát je tedy zcela nezávislý na letním a zimním čase, stejně jako je pouze jeho svrchovaným rozhodnutím, zcela nezávislým na přání velmocí, na který pohřeb dorazí pozdě a na který vůbec.

Snaha médií zveličit údajné zpoždění delegace pana prezidenta je zcela v rozporu s dalšími fakty. Bezprostředně po ukončení smuteční akce byl prezident ubezpečen svým slovenským protějškem Andrejem Kiskou a mnoha svými kolegy státníky z celého světa, že si jeho nepřítomnosti nikdo ani nevšimnul. „Netrapte se tím, rozhodně jste tu nikomu nechyběl,” řekl doslova prezident Kiska.

Přestože prezident republiky, a to je třeba znovu zdůraznit, přiletěl do Bratislavy v přesně určený čas, bylo zpoždění jeho letu způsobeno několika okolnostmi, které nedokáže ovlivnit dokonce ani pan prezident. Jde především o sněhovou bouři, která kolonu s prezidentem zachytila na trase Pražský hrad - Letiště VH, výbuch sopky na Hané, který měl za příčinu odklonění všech letů z jejich obvyklých tras a nutnost bezpečného obletu území kontrolovaného jihomoravskými separatisty.

Kancelář prezidenta republiky je znepokojena nevhodnými veřejnými vystoupeními zaměstnanců Řízení letového provozu, které narozdíl od prezidenta republiky nikdo nevolil a kteří svou neprofesionální prací vnášejí do našeho vzdušného prostoru atmosféru druhé republiky.

Ačkoliv se vůbec nic nestalo a prezident dorazil do Bratislavy na minutu přesně, hodlá v nejbližších dnech absolvovat v Lánech sérii schůzek s odpovědnými činiteli s cílem, aby se žádná podobná situace již neopakovala. Prezident se v této souvislosti sejde s ministrem dopravy, ministrem obrany, ministrem zahraničí, velvyslancem Slovenska v České republice, velvyslankyní České republiky na Slovensku, náčelníkem generálního štábu, Jiřím Zimolou, Mynářem, Forejtem, plukovníkem Zbytkem a Františkem Ringem Čechem.

V této souvislosti je třeba ještě uvést, že prezident republiky jako významný světový státník dostává mnoho pozvání na nejrůznější společenské akce: křtiny, svatby, oslavy narozenin či pohřby. A v jeho silách je zúčastnit se pouze těch nejdůležitějších akcí, jak se ukázalo například při pohřbu izraelského prezidenta Šimona Perese, na který se prezident nedostavil, protože se mu nechtělo.

Prezidentův program je přeplněn důležitými událostmi a šance, že se zúčastní právě vašeho pohřbu, se zvýší, pokud bude o chystané události informován nejméně s tříměsíčním předstihem. Dopředu je ale třeba upozornit, že některé body z prezidentova programu nelze přesunovat v žádném případě. Jde například o setkání s občany Pardubického kraje, hody v Osvětimanech, rozhovor pro Parlamentní listy a odpočinek na pláži na ostrově Rhodos.

Kancelář prezidenta republiky nakonec důrazně odmítá pokusy médií poukazovat na údajný nesoulad časového programu prezidenta s nějakými úplně jinými programy, například programem státního pohřbu prezidenta Kováče. Je to nedůstojné a ubohé, a proto nebude Kancelář prezidenta republiky informovat už vůbec o ničem.

Reklama

Související témata:

Doporučované