Hlavní obsah

KLDR stupňuje tlak, odpálila novou protiletadlovou raketu

Foto: Profimedia.cz

Záběry z testu protiletadlové rakety zveřejněné severokorejskou státní tiskovou agenturou KCNA.

Reklama

KLDR ve čtvrtek uvedla, že provedla test nové protiletadlové rakety. Jedná se už o čtvrté testování zbraní, ke kterému v zemi došlo za méně než měsíc. Přísné sankce, zdá se, KLDR od pokračování v rychlém vývoji zbraní neodrazují.

Článek

S nejnovějším testem přišla Severní Korea jen několik dní poté, co země cvičně odpálila nově vyvinutou hypersonickou raketu. Podle amerického ministra zahraničních věcí Anthonyho Blinkena s sebou opakované testy „přináší vyhlídky větší nestability a nejistoty“.

Pchjongjang se ale proti tomu ohradil a uvedl, že zbraně potřebuje ke své sebeobraně. Spojené státy americké a Jižní Koreu nařkl ze zastávání „dvojích standardů“. Poukázal na to server BBC.

Cílem posledního testu bylo ověřit funkčnost odpalovacího zařízení, radaru a bojového výkonu rakety, uvedla státní tisková agentura KCNA. Podle jejích informací nová protiletadlová raketa vykazuje „pozoruhodný bojový výkon“ a obsahuje „nové klíčové technologie“.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se podle agentury Reuters zkoušky zřejmě nezúčastnil, dohlížel na ni člen mocného politbyra vládnoucí Korejské strany práce Pak Čong-čon.

K testu nově vyvinuté protiletadlové rakety došlo jen den poté, co dal severokorejský vůdce Kim Čong-un najevo, že chce zapracovat na příměří s Jižní Koreou. Řekl, že chce opět zprovoznit takzvané horké linky mezi severem a jihem Korejského poloostrova, které by umožnily obnovu dialogu mezi zeměmi.

Ve stejnou chvíli ovšem obvinil USA z toho, že „vychvalují diplomatickou angažovanost… Ale nejde o víc než drobný trik, jak oklamat mezinárodní společenství a zakrýt své nepřátelské činy“. Ve vystoupení před Nejvyšším lidovým shromážděním možnost jednání se Spojenými státy odmítl.

Někteří analytici se domnívají, že Pchjongjang chce docílit rozdělení Washingtonu a Soulu tím, že bude pěstovat komunikaci s Jižní Koreou, zatímco Spojené státy americké odřízne. Je možné, že Severní Korea bude spoléhat na Soul jako na prostředníka, který bude tlačit na USA a zajistí zmírnění sankcí a další ústupky.

V polovině září KLDR zkušebně odpálila dvě balistické rakety, jež dopadly do vod mezi Japonskem a Korejským poloostrovem. O dva dny dříve oznámila, že otestovala novou řízenou střelu dlouhého doletu. Podobné testy podle agentury AP provedla poprvé po šesti měsících. Testy balistických raket zakazují KLDR rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Minulý měsíc se také objevila informace o tom, že Severní Korea zřejmě obnovila reaktor, který by mohl vyrábět plutonium pro jaderné zbraně. Jedná se o hluboce znepokojující vývoj, uvedla atomová agentura při OSN, jež se zprávou přišla.

Reklama

Doporučované