Hlavní obsah

Klinická studie z Brna: Vakcíny proti covidu chrání i lidi s rakovinou

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Lékaři z několika veřejných institucí v Brně více než půl roku zkoumají imunitu u naočkovaných lidí s nádory. Do studie se zapojilo přes 460 lidí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jen tři naočkovaní lidé z téměř čtyř stovek sledovaných lidí s nádorovými onemocněními se nakazili nemocí covid-19. Podle expertů a lékařů je to jasný důkaz, že očkování chrání i nejrizikovější skupiny lidí.

Odborníci z Fakultní nemocnice Brno, Masarykovy univerzity a Masarykova onkologického ústavu od března sledují pacienty s takzvanými solidními nádory a hematonkologickými onemocněními. Zapojilo se 460 dobrovolníků včetně kontrolního vzorku 80 „zdravých“ lidí. Všichni byli starší 18 let.

Průběžné výsledky studie CoViGi lékaři prezentovali v pondělí na brněnské Masarykově univerzitě, zadavatelem je její lékařská fakulta. Celoevropsky významný výzkum sleduje vývoj hladiny protilátek, covidovou incidenci těchto očkovaných i nežádoucí účinky vakcín.

Jen pět účastníků studie si po vakcinaci nevytvořilo žádné protilátky. Podle zjištění odborníků imunita po očkování v čase postupně vadne, je proto nutná třetí dávka. To se však potvrdilo i u kontrolní skupiny osmdesáti zdravých lidí. Také u nich imunita po očkování časem klesá, i když v průměru z vyšších hodnot než u onkologických pacientů, u nichž se protilátková odpověď tvořila později a byla o něco slabší.

„Podání vakcíny je určitě účinné ve smyslu protilátkové odpovědi. Ukazuje na mírně opožděnější reakci u onkologických pacientů, u kterých je oproti zdravým o něco menší,“ uvedla garantka studie Regina Demlová, přednostka Farmakologického ústavu Masarykovy univerzity.

Nemocní byli v průměru mezi 50 a 60 lety, zdraví lidé byli v průměru čtyřicátníci.

Tvůrci studie účastníkům pravidelně odebírají krevní vzorky. „Nejdříve před vakcínou, po první a druhé dávce, potom ve třetím, šestém a 12 měsíci od očkování,“ doplnila Demlová.

Při zkoumání krve se zaměřili na takzvané anti-S protilátky, které se u jedinců tvoří po očkování proti covidu.

Experti zároveň zaznamenali minimální nežádoucí účinky. „Vakcinace je u pacientů velmi dobře tolerovaná. Nepřerušujeme u nich chemoterapeutickou léčbu,“ uvedla další účastníce výzkumu Radka Obermannová.

Úmrtnost v desítkách procent

Právě pacienti podstupující chemoterapii jsou na tom s imunitou nejhůře. „Stále nevíme, co je bezpečná hladina protilátek. Doporučujeme jim třetí dávky a další ochranná opatření,“ dodala.

Pacienti s rakovinou přitom patří k nejrizikovějším skupinám lidí. Nákaza pro ně často bývá fatální. U hematoonkologických pacientů s covidem bývá úmrtnost v desítkách procent. „Ač je protilátková odpověď slabší než u zdravých, pacienta lépe chrání,“ uvedl lékař Jiří Mayer, přednosta Interní hematologické a onkologické kliniky ve FN Brno.

Seznam Zprávy už dříve prezentovaly data ze studie neziskové organizace Podané ruce, která se podílí na testování i očkování proti covidu. Podle dat imunita rychleji klesá u starších lidí.

Podobný poznatek v pondělí zmínil i ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba. „V říjnu a listopadu jsme se starali asi o 300 covidových pacientů. Tři čtvrtiny z nich byli neočkovaní. U pacientů mladších 60 let nebyl prakticky nikdo, kdo by měl za sebou vakcínu,“ sdělil.

Klinická studie je ve čtvrté fázi, má se rozrůst až o dalších 150 účastníků a protáhnout na dva roky. Odvine se to od rozpočtu. Výzkumníci shánějí peníze na vyhodnocení buněčné imunity. „Vzorky máme na skladě, jedno vyšetření stojí tisíc korun.“

Reklama

Doporučované