Hlavní obsah

Knihovna v Ústí nad Labem bude mít za rok moderní depozitář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Severočeská vědecká knihovna buduje v centru Ústí nad Labem v historické vile nový depozitář. Z nevyhovujících skladů se tam publikace přestěhují v druhém pololetí příštího roku.

Článek

Náklady na investici jsou 123 milionů korun. ČTK to řekla Hana Pateliotisová, administrátorka projektu za investora, kterým je Ústecký kraj.

Na projekt získala knihovna dotaci z Evropské unie ve výši 85 procent nákladů, příspěvek ze státního rozpočtu je pět procent, zbývající částku hradí kraj z rozpočtu. „Jedno patro depozitáře bude uzpůsobeno pouze pro návštěvnický provoz. Bude zde výdejna knih a studovna. Tato část bude otevřena v běžném provozu knihovny pro návštěvníky, a tím umožní výdej knih a periodik přímo z depozitáře bez jakékoliv časové prodlevy,“ uvedla Pateliotisová.

Publikace, které nyní nejsou uloženy v hlavních budovách knihovny, jsou ve třech skladech v Chabařovicích, Vaňově a Všebořicích. Kapacita depozitáře ve Všebořicích je podle administrátorky v současnosti zaplněná a v dalších depozitářích jsou pro uchovávání knih či periodik zcela nevyhovující podmínky. „Je zde především nevhodné klima a nedostatečné zabezpečení objektů. Vybudováním depozitáře bude zajištěna nejen dokonalá ochrana knihovního fondu, ale i jeho rychlé zpřístupnění uživatelům, zkrátí se doba od rezervace k výpůjčce,“ uvedla Pateliotisová.

Knihovní fond v novém depozitáři ochrání vzduchotechnika, klimatizace, chráněn bude před denním světlem a před škodlivými vlivy z ovzduší. Bude zde instalován detekční a poplašný systém, protipožární ochrana, hasicí systém, elektronický zabezpečovací systém a budou zde instalovány i kamery.

Depozitář vzniká v centru města ve vile od významného vídeňského architekta Hartwiga Fischela. Bude tak dobře dostupný z obou stávajících budov Severočeské vědecké knihovny a má zajištěnou dostatečnou obslužnou plochu. „Pro veřejnost je dostupný ze stanic MHD a je umístěn v klidném prostředí mimo hlavní městské komunikace. Ve studii proveditelnosti je uvedeno, že bude zachován i depozitář ve Vaňově, který je v majetku Ústeckého kraje, ale bude nutné ho zcela revitalizovat,“ uvedla Pateliotisová.

Reklama

Doporučované