Hlavní obsah

Komentář: Co mají společného covid a Bohemia Energy? Mlčení politiků

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Volební kampaň 2021, ilustrační snímek.

Reklama

Povolební realita je od vybledlých billboardů tak daleko, jak jen může být.

Článek

Po třech týdnech se nad volebními výsledky usazuje prach. Zjišťujeme, jak svátek demokracie dopadl a jak se promítne do našich životů. Potvrzuje se to co obvykle: před volbami jsme se intenzivně zabývali jinými věcmi, než na kterých záleží. Není to výjimečný úkaz, nastává vlastně pokaždé. Tentokrát to šlo jen nějak rychleji.

Něco vysloveně nového jako lithium, po kterém od vysypání uren v roce 2017 neštěkl pes, sice letos nepřišlo. Zato byly nastoleny přehršle kulturních válek, mrazily se platy politiků a byli jsme bráněni před zrušením aut, zdaněním bytů a „nelegálními migranty“. Nad vším se klenul antibillboard vítězné koalice Spolu s jediným slovem: „Hrozba“.

Jestli jste si nevšimli, že by někdo představil plán pro pandemii, tak to jste si nevšimli správně. Ó ano: o tom, že se máme naočkovat, jsme slyšeli často. Ale já myslím plán na „teď“: očkování jsme na čele s vládou podcenili, a i kdyby se ho podařilo dostat do patřičného tempa, nemůže to přinést vysvobození dřív než za měsíce. Co ale jinak, co kromě toho a mezi tím?

Čísla nových případů covidu denně teď zhruba odpovídají počtu migrantů, zadržených českými úřady za první pololetí 2021. Před lidmi bez patřičných dokumentů, kteří jsou často v nesmírné tísni a zaslouží soucit, nás politici ANO „bránili do roztrhání těla“. Opět došlo i na policejní cvičení.

A zase jsme se nechali splést: od prvního dne po volbách se samozřejmě místo předvolebně vděčné migrace řeší předvolebně nevděčný covid. A doplácíme na to, že jsme politikům dovolili, aby ho před volbami zase zanedbali.

Vláda už obtížně hledá motivaci – ale pořád ještě vládne a nějaký čas bude vládnout. Pátá vlna pandemie začala v její kompetenci a její odpovědnosti. Znovunebezpečná situace. Znovu vidíme, jak se kulhá daleko za vývojem: testování ve školách začíná v pondělí jen v osmi okresech. Ale šíření nákazy mezitím rapidně pokročilo. Děti se budou testovat tam, kde bylo před týdnem 300 případů na 100 tisíc obyvatel – podle některých expertů nemožně vysoká hranice, požár se musí hasit dřív.

Koalice Spolu představila svůj Národní institut pro zvládnutí pandemie. Ne na jaře, ne v létě, ale tento týden. Složení 28členného zástupu odborníků je právem kritizováno za slabou „mezioborovost“: nedostává se v něm reprezentantů humanitních a společenských věd. Snad se to změní alespoň do doby, než Spolu – pravděpodobně – začne vládnout. Ale proč taková samozřejmost není jasná od začátku, po půldruhém roce zkušeností?

Memento BE

Druhou věcí, která definuje povolební Česko, je pád Bohemia Energy a tisíce lidí na prahu energetické chudoby, nebo spíš za ním. Tahle událost přišla pro nezasvěcené nečekaně a vyčítat politikům, že před ní nevarovali a nevymýšleli řešení ve volební kampani, není úplně možné.

Ale je po volbách a víc než dva týdny ode dne, kdy Bohemia Energy skončila. A politici pořád jako by nedoceňovali rozsah a hloubku problému.

Názorně: když šlo před několika lety o nouzi klientů H-Systemu, Andrej Babiš se osobně vypravil na schůzi bytového družstva. Kde jsou rozhodující politici teď, dívají se na zprávy, kde si lidé rvou vlasy a do dluhů nebo rovnou chudoby padají i ti, co se v životě nezadlužili ani korunou? Rozumí a dávají to najevo, o jak vážné sociální riziko se jedná? Bohemia Energy není tornádo (Andrej Babiš a Alena Schillerová po katastrofě projevili účast na místě), ale na přirovnání ke stavu po živelní pohromě něco je. Včetně následků pro psychiku. Lidé potřebují oporu a pochopení.

V tom všem výše řečeném by se měla víc činit i dosavadní opozice, pokud chce „dát Česko dohromady“.

Je potřeba zjednat „systémovou“ nápravu, klidně se o to mohou současní i budoucí politici u moci podělit. Znamená to změnit pravidla, aby ruka trhu už nemohla ujet tak těžce jako v případě Bohemia Energy: zavřít podnikatelský krám, protože náš byznysový model přestal fungovat, a nechat klienty osudu. Privatizace zisků a socializace ztrát jako vyšitá.

Obchodování s energiemi není totéž co finančnictví, bankovní dohled ČNB se asi nedá zkopírovat na „energetický dohled“. Ale filozofie by měla být stejná: stát nemá nedopustit, aby firma na strategickém trhu bez varování skončila, odevzdala licenci a odešla středem, postižení klienti si zoufali, všichni společně jsme to nějak skousli, a jelo se dál. Čekáme na konkrétní návrhy politiků, jak přispět ke zlepšení.

Covid. Bohemia Energy. Povolební realita je od vybledlých billboardů tak daleko, jak jen může být. Na shledanou zas někdy příště.

Reklama

Doporučované