Hlavní obsah

Komu patří fotbalová Slavia? Tvrdík vysvětlil, jak je to s akcionáři

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Tvrdík slíbil, že Slavia bude nyní investovat i do sportovní infrastruktury.

Reklama

Fotbalová Slavia má v praxi dva čínské akcionáře, papírově ale zatím jen jednoho. Specifickou situaci objasnil šéf představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík na tiskové konferenci před jarní částí sezony.

Článek

Slavia dlouhodobě komunikuje, že má dva akcionáře: čínskou státní společnost CITIC a developerskou společnost Sinobo, jejíž „brand“ se ocitl v názvu stadionu v pražských Vršovicích. A měla by být dokonce většinovým vlastníkem Slavie. Jenže všechno je zatím trochu jinak.

„Současným jediným akcionářem klubu je CITIC Group. Co se týče druhého akcionáře, společnosti Sinobo, tam u čínských regulatorních orgánů stále probíhají jednání o dokončení jejího vstupu do Slavie,“ vysvětlil Jaroslav Tvrdík.

Doplnil, že Sinobo pomáhá Slavii odborným poradenstvím i spolufinancováním. „Například formou půjček,“ specifikoval Tvrdík.

„V obecném řízení jsou tedy zapojeni dva akcionáři. Ale čistě právně je stoprocentním akcionářem CITIC Group,“ dodal. S tím, že stejný stav je jak u vlastnictví klubu, tak v akcionářské struktuře společnosti Eden Arena provozující stadion.

Právě zástupci společnosti CITIC měli v lednu jednání na Pražském hradě s pracovníky Kanceláře prezidenta republiky. Jak už Seznam Zprávy informovaly, měli na ní zástupci čínské státní firmy přislíbit podporu Slavii v horizontu dalších 3–5 let.

Jaroslav Tvrdík dnes odmítl přidat o této schůzce na Hradě jakékoli další informace. S tím, že si nedovolí komentovat jednání akcionáře na klubové tiskové konferenci. Sám Tvrdík je přitom zároveň členem představenstva české pobočky CITIC.

S o to větší chutí se Tvrdík rozvyprávěl o své chystané návštěvě Magistrátu hlavního města Prahy. Jakkoli je totiž pod jeho vedením Slavia mimořádně úspěšná na sportovním poli, kde díky masivním čínským investicím a progresivnímu sportovnímu vedení získává vítězné trofeje a na podzim startovala i v Lize mistrů, na jednom poli se Tvrdíkovy plány již po několik let naplnit nedaří.

„Je to snad jediný můj rest,“ přiznal Tvrdík. Již v roce 2015 při vstupu čínského kapitálu, tehdy ještě prostřednictvím společnosti CEFC, kterou Tvrdík od začátku v Česku i ve Slavii zastupoval, deklaroval spolu s tehdejším druhým akcionářem, podnikatelem Jiřím Šimáněm, záměr projektu mládežnické akademie.

Ta se měla vybudovat ve Vestci za Prahou, ale tento Šimáněho úmysl Tvrdík neakceptoval. Nejen kvůli tomu, ale i dalším neshodám, posléze Šimáně akcionářskou strukturu a vedení Slavie opustil.

A Slavia následně od té doby nic lepšího nezrealizovala, v několika lokalitách nedošla naplnění její jednání s místní samosprávou. Tvrdík tedy informoval, že se na začátek března objednal k primátoru Zdeňku Hřibovi, aby ho požádal o spolupráci v této záležitosti.

Kontakt těchto dvou mužů je pikantní v tom, že hlavní město Praha z Hřibovy iniciativy vypovědělo partnerskou smlouvu s Pekingem. Což zostřilo celkové česko-čínské vztahy.

I proto si Tvrdík neodpustil uštěpačnou poznámku: „Slyšeli jsme, že smlouvy s Pekingem či Šanghají stejně nemají žádné konkrétní plnění. Tak my přicházíme s konkrétním návrhem spolupráce, kterou Praha s námi, potažmo naším čínským akcionářem rozvinout může.“

Tvrdík chce Prahu požádat o pozemky, na nichž by mládežnická akademie Slavie mohla vyrůst. Ať už by je Slavia dostala do jakékoli formy užívání.

Tvrdík přitom poukázal na to, že fotbalová Sparta užívá na Strahově městských pozemků bezúplatně. V případě Bohemians zase magistrát koupil stadion přezdívaný Ďolíček, zachránil ho tak před zbouráním. A dokonce nyní plánuje jeho rekonstrukci.

„Věříme, že když takto pomohlo našim konkurentům, vyjde hlavní město vstříc i nám,“ zdůrazňuje Tvrdík. Na otázku, jestli už má v tomto smyslu vytipovanou nějakou lokalitu, odvětil: „Do jednání s Prahou vstupujeme neomezeni představou, kde by ta akademie měla vyrůst. Jestli na plochách, které jsme měli předdiskutovány, anebo jestli nám město poradí užívat jiné pozemky. Radní pro dopravu či radní pro majetek nám jistě něco doporučí.“

Až bude mít Slavia pozemky, je prý podle Tvrdíka schopna a ochotna investovat do budování akademie přinejmenším stejnou částku jako například DAC Dunajská Streda, kde média hovořila o 14 milionech eur, což je zhruba 350 milionů korun.

Tvrdík před jarní částí sezony zdůraznil, že se Slavia díky účasti v Lize mistrů i vydařeným prodejům hráčů těší dobré finanční kondici. Tu ještě podpořil nový kontrakt se sázkovou kanceláří Fortuna.

Mimochodem, její logo se skvělo na slávistických dresech v době, kdy Číňané spolu s Tvrdíkem do Slavie vstoupili. A protože se společnost CEFC chtěla hned od začátku prezentovat maximální měrou, stala se tehdy vedle pozice vlastníka i generálním partnerem klubu. A po dohodě se skupinou Penta, jež Fortunu vlastní, logo této sázkové kanceláře z dresů Slavie v té době vytěsnila a nahradila.

Slavia hodlá vylepšovat infrastrukturu i v bezprostřední blízkosti svého stadionu. Pracuje se na nové posilovně a dvou vyhřívaných tréninkových plochách.

Trenérskému týmu Slavie, který vede Jindřich Trpišovský, nabídla Slavia prodloužení kontraktu na dalších 3,5 roku s možností oboustranné opce na jeden další rok. „Tedy prakticky na 4,5 roku,“ doplnil Tvrdík.

Reklama

Doporučované