Hlavní obsah

Komu stát prodává tajnou nemocnici? Spolumajiteli spící firmy se 42 ukrajinskými společníky

Nemocnici u Hředel na Berounsku kupuje český podnikatel ukrajinského původu.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Seznam zjistil okolnosti výprodeje budov z někdejšího strategického systému utajovaných nemocnic.

Článek

Firma, kterou nenajdete na oficiální adrese. Jednatel, kterého nenajdete na uvedeném místě bydliště.

Tak lze shrnout pátrání po kupci, kterému stát za více než 20 milionů korun už téměř prodal opuštěné budovy kdysi tajné záložní nemocnice u středočeských Hředel na Berounsku.

Dříve strategické objekty nabízel skoro celý poslední rok k prodeji Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Pro objekty schované v křivoklátských lesích se nenašlo využití, a tak se jich erár rozhodl zbavit.

Cena šla několikrát dolů, nakonec se zastavila na částce 26 milionů a 200 tisíc korun. Společnost s ručením omezeným Micuta, po níž jsme marně pátrali, byla jako jediná ochotna tuto cenu zaplatit.

Z veřejných zdrojů lze navíc dohledat, že jediný společník Micuty čelí exekuci. Takže transakce vzbuzuje pochybnosti a obavy, že nejde o skutečného kupce.

Video: Reportáž - v operačních sálech hředelské nemocnice

Tajná nemocnice je na prodej.Video: Hanuš Hanslík

Společnost Micuta sídlí podle obchodního rejstříku v paneláku v pražských Letňanech. Nad vchodem do domu je skutečně mezi názvy řady dalších firem na malé cedulce uvedeno její jméno. V domě však nemá kancelář ani poštovní schránku. A jak uvidíte v reportáži, o firmě tu nevědí ani obyvatelé domu.

Jediným jednatelem a společníkem Micuty je český občan ukrajinského původu Viktor Tomyšynec. Ten má zase podle obchodního rejstříku bydliště v panelovém domě v Kolíně, ale když ho tu hledáte, dopadne to stejně jako v Letňanech. Nikdo neotevírá a nikdo Tomyšynce nezná.

Video: Příběh - můj život u tajné nemocnice

Příběh od tajné nemocnice.Video: Hanuš Hanslík

Pan Tomyšynec - ještě pod ukrajinským zněním svého jména Tomyshynets - je pak v obchodním rejstříku zapsán také jako společník všeobecné obchodní společnosti Narcis.

Podle údajů v rejstříku nevyvíjí žádnou činnost, v uzávěrce neuvádí žádné příjmy ani žádné výdaje, a pozoruhodná je tím, že má dalších 42 společníků - všichni jsou z Ukrajiny.

Takové firmy v rejstříku existují a zpravidla jde o prázdné firemní schránky založené kvůli legalizaci pobytu cizinců v České republice. Pokud se totiž cizinec stane společníkem české firmy, může žádat o povolení pobytu k podnikání.

Ani Tomyšyncův Narcis není možné kontaktovat. V obchodním rejstříku má zapsané sídlo na adrese, odkud zmizel už před lety.

Reklama

Související témata:

Doporučované