Hlavní obsah

Komentář: Vláda v boji s omikronem tápe. Ale nepřizná to

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Od 9. února se otevírají restaurace a jiné služby všem. (Ilustrační snímek z kontroly zdravotních potvrzení v listopadu 2021.)

Reklama

Poslední vládní kroky bohužel příliš nepřipomínají onu jasnou, přehlednou, daty podloženou a především stabilní strategii, kterou Fialova vláda v boji s covidem slibovala.

Článek

Sedíte v letadle, které se chystá na přistání. Jenže místo toho, aby pilot při klesání snížil výkon a vysunul klapky, spustí motory naplno, zatáhne podvozek a zavře oči. Patrně vám to na klidu nepřidá, jakkoliv vám na startu sliboval bezpečný let.

V posledních dnech, ale spíše možná už týdnech, se vláda Petra Fialy odhodlala k podobnému stylu řízení boje s epidemií covidu, což korunovala středečním oznámením změn v platných opatřeních.

Bohužel dosud ani premiér Petr Fiala coby kapitán letu CZ 2022, ani jeho ko(vid)pilot ministr zdravotnictví Vlastimil Válek nevysvětlili, na základě čeho předpovídají pro příští týdny natolik optimistický vývoj, který by je k podobnému stupni rozvolnění vybízel.

Samozřejmě si všichni přejeme, aby se naplnily naděje, že varianta omikron je právě ta mírná podoba viru, která už nezvládne naplnit nemocnice ani znovu vyšroubovat počty úmrtí. Jenže vláda si nemůže dovolit zůstat u doufání. Zvláště když se opakovaně zaklíná, že se při rozhodování řídí výhradně daty. Protože se naopak zdá, že některá data úplně pomíjí.

Kupříkladu fakt, že třeba v USA už omikron poslal do nemocnic stejnou vlnu pacientů jako před ním delta. Že v Česku nenastane stejný scénář jako za oceánem, teď nikdo nemůže zaručit. Jenže vláda se přesto snaží působit, jako kdyby pandemie právě končila. Nikoliv proto, že by tomu odpovídala tolikrát vzývaná data, ale protože to říká.

Fialův kabinet navíc sám sobě podráží nohy v deklarovaném předsevzetí obnovit důvěru obyvatel v politické autority. Proč tedy na rovinu nepřiznat, že středeční překvapivé odvolání povinnosti prokazovat se v hospodách certifikátem je přímou reakcí na soudní verdikt, jenž tohle pravidlo o pár hodin dříve vládě shodil? Oč je lepší se klukovsky vymlouvat, že jde o rozhodnutí opřené o aktuální vývoj epidemie, když vše ostatní svědčí o opaku?

Stačí si znovu poslechnout rázné věty, které od řečnického pultíku ve Sněmovně ještě několik hodin před překvapivým oznámením pronášel ministr zdravotnictví:

„Je to opatření, které všichni považujeme za velmi rozumné. (…) Soud napadá to, že v pandemickém zákoně není pro toto opatření dostatečné zdůvodnění. (…) A tohle rozhodnutí soudu je přesně odpověď na otázku, proč potřebujeme novelizovat pandemický zákon. (…) Kdyby zde byl pandemický zákon, tak by tohle opatření bylo nenapadnutelné.“

Což by vše dávalo smysl v jakémkoliv představitelném následném scénáři. S jedinou výjimkou – a tou je sled událostí, které v reálu nastaly: vláda o pár hodin později pandemický zákon sice protlačila Sněmovnou, jenže asi deset minut poté odvolala přesně ta opatření, která ještě odpoledne „všichni považovali za rozumná“. A k nimž by tedy podle výkladu Válkových slov měla nyní mít konečně v ruce neprůstřelný legislativní nástroj.

Tomu, že by v mezidobí nastoupili na vládu blíže neurčení experti a přemluvili ministry, že je epidemická situace nadmíru výtečná, a je tedy načase mohutně uvolnit opatření, asi nemůže věřit vůbec nikdo. Petra Fialu, který se na noční tiskovce „daty a vývojem epidemie“ zaštiťoval, nevyjímaje. Navíc když už následující den v médiích promlouvala řada předních odborníků a nad rozvolněním vyjadřovala přinejmenším obavy nebo rovnou nesouhlas.

Není to poprvé, co vláda svými kroky jde proti doporučením a vědeckým zjištěním. Připomeňme například zkrácení karantén na pět dní. K němu vláda sáhla navzdory varování, že – jak upozornil na Twitteru například šéf Ústavu molekulární a translační medicíny a také člen AntiCovid týmu koalice Spolu Marián Hajdúch – většina lidí je podle vědeckých výzkumů po pěti dnech stále pozitivní, a co hůř, nadále infekční. Což vláda lišácky obešla vynecháním podmínky, že na konci izolace je nutné mít negativní test.

Ovšem i samotný vývoj epidemie, respektive jeho výklad, zejména v podání Vlastimila Válka, je další pozoruhodná kapitola. Shodou okolností rovněž ve středu například zaujal interpretací covidové křivky, kterou se podle něj vládě podařilo „zploštit“. Popravdě hodně odvážené tvrzení, když vezmeme v úvahu, že jej vyřkl v den, kdy počet prokázaných nákaz vyskočil ze 30 tisíc na 57 tisíc, což je dosud vůbec nejvyšší číslo za celou pandemii.

Podobně si ministr už dřív naběhl třeba s vývojem ve školách. V nich mimochodem rovněž padají rekordní čísla, nicméně vláda s předstihem ohlásila ukončení školního testování. Dalo by se říci, že Válek a spol. došli k závěru, že optimální ochranou žáků, studentů a pedagogů bude hra na schovávanou v podání tříletého dítěte, které věří, že když zavře oči, nikdo ho nevidí. A podle stejného pravidla „nejsou testy, není covid, křivka klesá“ se budou vedle škol od 18. února řídit také firmy.

Nic z výše popsaného bohužel příliš nepřipomíná onu jasnou, přehlednou, daty podloženou a především stabilní strategii, kterou Fialova vláda v boji s covidem slibovala. Místo toho chvílemi předvádí stejné chaotické veletoče jako její předchůdkyně, kterou za nezvládnutý boj s virem zhusta (a právem) pranýřovala.

Reklama

Doporučované