Hlavní obsah

Česko omezení kvůli covidu nemá, jako jediné ve střední Evropě

Foto: Jan Mihaliček

Ministerstvo zdravotnictví doporučuje, aby se lidé v rizikových skupinách opět chránili v MHD respirátorem nebo rouškou. Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví neuvažuje, že by bylo opět povinné nasadit respirátory ve veřejné dopravě, domovech pro seniory nebo v nemocnicích. Naši sousedé přitom podobná opatření stále vyžadují. Nejpřísnější je Německo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do Vídně míří čeští turisté za památkami nebo nákupy. Platná protiepidemická opatření v rakouském hlavním městě jim ale také připomenou, že pandemie covidu neskončila, pouze si dala na čas pauzu.

Na rozdíl od Česka je ve Vídni stále povinné nosit respirátory ve veřejné dopravě, a to včetně nádraží nebo zastávek.

„Ve vlaku po nás respirátory nikdo nechtěl, tak nás překvapilo, když ve vídeňském metru hlásili, že je povinné nošení respirátorů FFP2. Všichni cestující to navíc poctivě dodržovali,“ říká editorka Seznam Zpráv Naděžda Kubalíková, která Vídeň navštívila během svátečních dnů. Pokuta za nedodržení opatření je navíc 50 eur, tedy v přepočtu asi 1200 korun.

Hlavní město zatím zůstává v Rakousku jediné, které na přísných pravidlech stále trvá. V sousedním Německu ale toto opatření platí po celé zemi. Výjimku mají jen děti do šesti let. Například v Sasku nicméně stačí nosit v dopravních prostředcích roušku.

To ale rovněž znamená, že si na rozdíl od cesty k našim jižním sousedům nesmí cestující zapomenout při jízdě do Německa přibalit do vlaku rovněž ochranu nosu a úst. V kapse mohou respirátor nechat až na hranice, odtud už ale musí být na obličeji.

„Činnosti související s kontrolou jízdních dokladů a také s dodržováním přepravních podmínek (včetně kontroly a vymáhání dodržování povinnosti nosit respirátory) v Německu náleží německému personálu a německým kontrolním orgánům,“ uvádí mluvčí Českých drah Petr Pošta.

Státní podnik zajišťuje provoz mezistátních vlaků pouze na hraniční přechod, odtud ho pak přebírá Deutsche Bahn nebo Die Länderbahn, jejichž zaměstnanci posléze dodržování pravidel vymáhají.

České Ministerstvo zdravotnictví s opětovným zavedením povinných respirátorů v dopravě zatím nepočítá. Nabádá nicméně, aby si lidé ochranu nosu a úst nasazovali dobrovolně.

„V tuto chvíli zůstává nošení roušek a respirátorů v hromadné dopravě ve formě doporučení. To znamená, že všem, kteří se necítí dobře nebo jsou v rizikové skupině, určitě doporučujeme nosit roušky a respirátory,“ říká pro Seznam Zprávy náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Ještě důležitější je podle něj toto doporučení pro zdravotnickou a sociální oblast.

„Za stávající epidemické situace by se člověk měl chránit respirátorem ve všech místech, která nejsou dobře větrána a kde nemůže mít odstup od cizích lidí. V nemocnicích a sociálních zařízeních tehdy, kdy se necítí dobře nebo byl v kontaktu s takovým člověkem,“ podotýká epidemiolog Rastislav Maďar.

Bez respirátoru do nemocnice? Jen v Česku

V Německu a Rakousku každopádně nabralo šíření covidu rychlejší tempo než v tuzemsku. Průměrně v obou zemích přibylo za posledních sedm dní téměř 800 případů na sto tisíc obyvatel, v Česku je to 56 případů.

Podobně jako u nás pak ani u našich dalších sousedů – Polska se Slovenskem – není nošení respirátorů ve veřejné dopravě povinné. Oba státy ovšem toto opatření stále vymáhají v sociálních a zdravotnických zařízeních, stejně jako Německo s Rakouskem. Třeba v Polsku ale přibývají nové případy jen čtvrtinovým tempem oproti Česku. Na Slovensku evidují za posledních sedm dní 66 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Ani zpřísnění opatření ohledně návštěv v nemocnicích nebo domovech pro seniory ale resort zdravotnictví neplánuje. Alespoň ne v nejbližší době. „Nad povinným nařízením zatím neuvažujeme,“ dodává náměstek Pavlovic.

„V naší společnosti si často připadají trapně ti, kteří se chtějí chránit a respirátor si nasadí. A bohužel mnohem méně trapně ti, co jsou zjevně nemocní, a přesto jdou bez ochrany dýchacích cest mezi jiné lidi, například do MHD,“ podotýká Maďar.

V příkladu rakouského hlavního města se zhlédla Praha a občanům doporučila, aby alespoň při návštěvách v domovech pro seniory byli obezřetní.

„Za důležité považuji zachování návštěv v domovech pro seniory. Používání respirátorů ze strany návštěvníků domovů seniorů je absolutní minimum, které nicméně pomůže chránit zdraví i životy nejohroženějších lidí,“ říká radní pro oblast zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě).

Kromě toho rovněž hlavní město apeluje, aby si klienti těchto zařízení nechali aplikovat druhou posilující dávku vakcíny proti covidu-19. V souladu s doporučením České vakcinologické společnosti je to možné už s odstupem čtyř měsíců po třetí dávce.

Reklama

Doporučované