Hlavní obsah

Koronavirus zvýšil na Ostravsku zájem o krouhané zelí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Koronavirus letos zvýšil zájem o krouhané zelí. Jeho producenti na Ostravsku zaznamenali navíc i řadu nových klientů, kteří toužili po vitamínové bombě v podobě podomácku nakládaného kysaného zelí.

Článek

ČTK to řekla vedoucí Zahradnictví Poruba v Ostravě Františka Bestová. Období prodeje krouhanky nyní vrcholí. Společnost ZP Otice dokonce kvůli zájmu lidí prodej o týden prodloužila.

„Zájem je o něco vyšší než v minulých letech,“ řekla ČTK Bestová. Vysvětluje si to tím, že lidé v době epidemie nového koronaviru chtějí posílit imunitu a doma kvašené zelí je pro tento účel ideální. „Letos přišlo hodně nových zákazníků. Hlavně mladých lidí. Slyšeli o našem zelí a rozhodli se, že si jej naloží,“ uvedla. Větší je podle ní zájem i o další produkty z jejich farmy. „Lidé prostě chtějí jíst zdravěji,“ uvedla.

Podobnou zkušenost má i vedoucí provozu výroby a zpracování zeleniny společnosti ZP Otice Martin Potíž. Firma vyrábí a na trh dodává známé Otické zelí. Zájemcům o domácí výrobu ale dodává i čerstvě nakrouhané hlávky. „Zájem o krouhanku je o něco vyšší. Přicházejí také noví zákazníci,“ řekl Potíž ČTK. Otická firma měla krouhanku prodávat do konce října. S ohledem na zájem ale termín ukončení prodeje o týden posunula.

Cena kilogramu čerstvé krouhanky je v Oticích 19 korun. Zahradnictví Poruba ji má za 20 korun. Postup výroby domácího kysaného zelí je individuální. Každý si zelí připravuje tak, jak ho má rád. Těm, kteří se k této tradici chtějí vrátit, prodejci ale doporučují neexperimentovat. Nejlepší podle nich je použít starý recept od babiček. Důležité je podle nich ale i šlapání vlastníma nohama. Tradiční způsob používají stále i v v otické společnosti, kde zelí v kádi vždy šlape několik pracovnic.

Základní ingredience pro kysané zelí tvoří sůl a kmín a hořčičné semínko. Přidat se může i cibule a křen. Objevují se i celá jablka. „Nasáknou šťávu ze zelí a jsou velmi chutná,“ prozradil rodinný recept mladý muž z Hlučína. Někteří lidé pak do soudku se zelím dávají i půlky celých hlávek. Zelné listy tak změknou a dají se využít v kuchyni. Výborné jsou plněné směsí mletého masa a rýže. Tento recept pochází z Rumunska.

Reklama

Doporučované