Hlavní obsah

Kritika palestinské samosprávy Banáta podle pitvy ubili při zatýkání

Foto: Profimedia.cz

Kvůli smrti Nazira Banáta se v palestinské samosprávě strhly protesty.

Reklama

Nazir Banát zemřel poté, co se ho palestinská policie pokusila zatknout. Aktivista plánoval kandidovat v parlamentních volbách, avšak ty byly zrušeny. Jeho násilná smrt vyvolala prudké protesty.

Článek

Příslušníci bezpečnostních složek palestinské samosprávy podle rodinných příslušníků Nazira Banáta vtrhli uprostřed noci do domu poblíž města Hebron na Západním břehu Jordánu. Banátova rodina tvrdí, že aktivistu policisté během zásahu vytáhli z postele a surově ho zbili.

„Bili ho do hlavy železnými tyčemi, které používáme k otevírání oken. Mlátili ho nepřetržitě osm minut a do očí mu nastříkali pepřový sprej,“ řekl Banátův bratranec Husajn pro agenturu Reuters. Další členové rodiny sdělili zpravodajskému webu Al-Kuds, že bezpečnostní složky Banáta „úmyslně zavraždily“.

Lékař po provedení pitvy konstatoval zásahy do hlavy, krku, rukou i nohou. Zranění podle něj zřejmě svědčí o „smrti cizím zaviněním“, na oficiální určení příčiny smrti je podle něj ale třeba ještě vyčkat. Samospráva oznámila, že se policejní zásah musí vyšetřit.

Hebronský guvernér Džamíl al-Bakrí podle BBC uvedl, že státní zastupitelství si Banáta předvolalo a že „během zatýkání se jeho zdravotní stav zhoršil“. „Byl okamžitě převezen do hebronské vládní nemocnice. Po vyšetření jej lékaři prohlásili za mrtvého,“ dodal al-Bakrí, aniž by se vyjádřil k tvrzení rodiny.

Skupiny pro lidská práva obviňují palestinské bezpečnostní síly z toho, že běžně zatýkají a mučí pokojné kritiky a oponenty, aby potlačily disent. Úmrtí ve vazbě jsou však vzácná, píše BBC.

Palestinská samospráva spravuje části Západního břehu Jordánu, které nejsou plně pod izraelskou kontrolou. Podle agentury AP čelí od zrušení voleb kritice a zpochybňování její legitimity. Nedůvěra se prohloubila po květnových bojích Hamásu proti Izraeli, po nichž naopak vzrostla popularita vůdců této organizace, která ovládá Pásmo Gazy.

Kvůli Banátově smrti vypukly mezi Palestinci protesty. V Ramalláhu jejich účastníci, kteří požadovali demisi vůdce samosprávy Mahmúda Abbáse, zapalovali pneumatiky a blokovali silnice, než je policie rozehnala slzným plynem. Několik stovek Palestinců v pátek po poledních modlitbách protestovalo i v jeruzalémské mešitě Al-Aksá.

Blízkovýchodní zmocněnec OSN Tor Wennesland na Twitteru vyjádřil nad Banátovou smrtí znepokojení. „Vyzývám k rychlému, nezávislému a transparentnímu vyšetřování. Pachatelé musí být postaveni před spravedlnost,“ uvedl Wennesland a vyjádřil soustrast aktivistově rodině.

Muhannad Karajah ze skupiny Palestinští právníci za spravedlnost, pro Middle East Eye uvedl, že mu Banát ve středu volal s tím, že mu palestinské bezpečnostní složky vyhrožují. Už začátkem května na Banátův dům nedaleko Hebronu zaútočili ozbrojení muži, kteří stříleli, házeli zábleskové granáty a použili i slzný plyn. Doma tehdy byla aktivistova žena s dětmi.

Podle Karajaha Banátova smrt přišla uprostřed rozsáhlé zatýkací kampaně, v jejímž rámci bylo kvůli politické činnosti zatčeno nejméně 50 lidí. Úřady se podle něj snaží potlačit palestinské kritiky, protože se režim cítí obzvláště slabý po nedávném nárůstu popularity Hamásu, píše web New York Times (NYT).

Kdo byl Nizar Banát?

Významný palestinský politický aktivista a zastánce svobody projevu byl známý svými videi na sociálních sítích, v nichž kritizoval palestinskou samosprávu, zejména kvůli korupci. Podle webu Middle East Eye jej také proslavily rozsáhlé znalosti palestinské politické a sociální historie. Jeho stránku na Facebooku, kde zveřejňoval videa a příspěvky, sledovalo 114 000 lidí.

Palestinská samospráva kritika podle informací jeho rodiny uvěznila nejméně osmkrát – pokaždé na několik měsíců. Zatýkán byl povětšinou na základě kontroverzního zákona o počítačové kriminalitě, který palestinské samosprávě umožňuje zatýkat osoby za „hanobení vládních institucí v online prostoru.“

Skupiny pro lidská práva v této souvislosti tvrdí, že palestinská samospráva tento zákon zneužívá k politickým účelům a svévolnému zatýkání svých odpůrců.

Hnutí Hamás označilo Banátovu smrt za vraždu. „Tento předem naplánovaný zločin odráží záměry a chování samosprávy a jejích bezpečnostní sil k našemu národu a opozičním aktivistům,“ uvedl Hamás v prohlášení. Evropská unie v reakci na Banátovu smrt vyjádřila „šok a zármutek“ a vyzvala k okamžitému, nezávislému a transparentnímu vyšetření okolností této tragédie.

Americké ministerstvo zahraničí se k Banátově smrti vyjádřilo již ve čtvrtek večer. „Jsme hluboce znepokojeni smrtí palestinského aktivisty Nizara Banáta a informacemi, které se objevily ohledně okolností jeho smrti,“ uvedl v prohlášení mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price.

Premiér palestinské samosprávy Mohammed Shtayyeh mezitím nařídil okamžité vytvoření vyšetřovací komise, která se bude vyšetřováním úmrtí zabývat. V jejím čele bude stát ministr spravedlnosti Mohammed Shalaldeh, součástí komise bude také lékař, kterého zvolí Banátova rodina.

Banát mimo jiné kritizoval bezpečnostní složky palestinské samosprávy za to, že jsou podřízeny Abbásově straně Fatah. „Evropané by měli vědět, že tuto organizaci nepřímo financují,“ řekl Banát v květnu.

EU je jedním z největších dárců palestinské samosprávy. Evropská investiční banka v úterý podepsala s Palestinskou samosprávou několik dohod, na jejichž základě poskytne palestinskému soukromému prostoru, který těžce zasáhla pandemie, až 425 milionů dolarů (9 miliard Kč).

Banát, bývalý člen hnutí Fatah, fakticky vládnoucí strany palestinské samosprávy, hodlal kandidovat do parlamentu za hnutí Svoboda a důstojnost. Volby, které byly původně naplánovány na květen, prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v dubnu odložil.

Zatímco Abbás jako důvod k odložení voleb uváděl volební práva Palestinců žijících v okupovaném východním Jeruzalémě, kritici ho obviňovali z hledání záminek, jak se volbám vyhnout. Jeho strana se totiž v průzkumech preferencí značně propadla.

V reakci na Abbásovo rozhodnutí odvolat parlamentní a prezidentské volby Banát zveřejnil prohlášení, v němž požádal soudy EU, včetně Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, aby nařídily okamžité zastavení finanční pomoci samosprávě.

Reklama

Doporučované