Hlavní obsah

Krkonošskou Mapu republiky dnes poprvé měřili dronem. Výška sněhu je ještě přes osm metrů

Sněhové pole pojmenované Mapa republiky na jižním svahu Studniční hory zatím zabírá 750 metrů čtverečních a je vysoké 8,13 metru. Roztaje nejspíš do tří týdnů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Hloubku sněhu na Mapě republiky měří bez jediného píchnutí do sněhu. Správci Krkonošského národního parku k měření poprvé použili dron. Na úbočí Studniční hory je pět až sedm metrů sněhu. Poslední sněhové pole v Krkonoších odtaje do konce června.

Článek

Mocnost sněhu na úbočí Studniční hory v Krkonoších je v současné době 8,13 metru. Sněhové pole, kterému se podle jeho tvaru přezdívá Mapa republiky, v pátek dopoledne měřili správci Krkonošského národního parku. Poprvé k tomu použili dron.

„Nemusíme na tu plochu vstupovat, stačí nám ji na okrajích označit a stát v místě, odkud po celou dobu uvidíme na dron. Je to bezpečnější například v březnu, kdy ještě hrozí lavinové nebezpečí,“ vysvětluje specialista GIS z Krkonošského národního parku Přemysl Janata. Mapa republiky totiž leží na prudkém jižním svahu hory nad Modrým dolem.

Správci parku sněhové pole měří už dvacátým rokem. Doposud k měření mocnosti sněhu využívali technologii GPS, nyní přešli na dronové snímkování. Obrázky zpracují v počítačovém programu, který výšku sněhu a rozlohu spočítá s přesností na jednotky centimetrů. Jde tak o nejpřesnější měření.

Tyče ke zjištění výšky sněhu nikdy nepoužívali kvůli vysoké výšce navátého sněhu. Tak dlouhou tyč by totiž nesehnali. „Letos zde byla naměřena třetí nejmocnější vrstva za dobu, co lokalitu sledujeme, a to 14,5 metru,“ říká mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

To, že na Mapě republiky bylo třetí největší množství sněhu za 20 let, však neznamená, že se na ní sníh udrží dlouho. „Odtávání sněhu bude záležet na vývoji počasí. Velký vliv má, když hodně prší, ale také slunečné dny,“ popisuje Drahný. Odhad správců je, že by mapa měla odtát do konce června, v současné době na ní postupně odtávají Podkarpatská Rus a Slovensko. Poslední, co na Mapě republiky vždy zůstane, jsou střední Čechy.

Nejdéle se sníh, který je vidět i z některých míst v Podkrkonoší, udržel v roce 2005, kdy roztál až 22. srpna. Nejkratší život měla Mapa republiky loni, to roztála už 29. května kvůli velmi teplému dubnu.

Mapa republiky leží v turisticky nepřístupném místě 1. zóny Krkonošského národního parku ve zhruba 1 420 metrech nad mořem. Dobře viditelná je například z cesty mezi Luční boudou a Výrovkou či od Chalupy Na Rozcestí.

„Mapa republiky je pro nás zcela charakteristická, protože jasně ukazuje, že Krkonoše jsou nejmenší velehory světa. A přestože jsme na jižním svahu, který by měl odtávat nejrychleji, zde sníh zůstává prakticky do konce léta. Důvod je jednoduchý. Protože jsme za sedlem mezi Luční a Studniční horou, v těchto místech se ukládá sníh, který je přefukován z pláně kolem Luční boudy,“ vysvětluje Radek Drahný.

Reklama

Doporučované