Hlavní obsah

Kvůli znečišťování chtěl přeplavat Pacifik. Na plast narazil každé tři minuty

Tým, který plavce doprovázel za půl hodiny sesbíral sto kusů plastů.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Muž se rozhodl přeplavat Tichý oceán. Chtěl zvýšit povědomí o vysoké koncentraci plastů v oceánech. „Tahle mise nikdy neskončí. Bude pokračovat a upozorňovat na znečištění oceánů plasty, aby inspirovala lidi ke změně jejich zvyků,“ říká Benoît Lecomte.

Článek

Francouz Benoît Lecomte nebyl spokojený s tím, jak jsou oceány zamořeny plasty. Rozhodl se proto přeplavat Tichý oceán a svou cestu natočit. Cestu započal před šesti měsíci, misi ale musel přerušit kvůli špatnému počasí, které poničilo loď, která ho doprovázela. V některých úsecích Lecomte viděl plasty každé tři minuty. Tým, který ho doprovázel, pak za půl hodiny sesbíral sto kusů plastů.

Svou trasu započal v Japonsku a mířil do Kalifornie, místo v San Franciscu ale zakotvil na havajském ostrově Oahu. Podle CNN se vzdal svého plánu na přeplavání Tichého oceánu, stále však chce doplavat do San Francisca. To znamená, že hodlá v cestě pokračovat.

Nedokončený cíl ho však neznervózňuje tolik jako množství plastů v oceánech. „Plavete okolo s velrybou a po 10 minutách najednou narazíte na velký kus plastu. Často to jsou věci, které běžně používáme doma,“ sdělil Lecomte pro havajský server KHON. „Vidět plavající odpad s mořskými živočichy je velmi znepokojující,“ dodal.

Lecomte chtěl plavat každý den osm hodin, na cestě ho provázel tým filmařů z televize Discovery. Kvůli špatnému počasí se ale na cestě zdrželi, následně došlo k malým poruchám na lodi, které by při bouři mohly ohrozit život posádky.

Na cestě s vědci

Plavec po cestě sbíral vzorky, které dal k dispozici nejrůznějším výzkumným institucím, včetně americké NASA. Vědci se soustředili zejména na úroveň znečištění, radiaci z elektrárny Fukušima, na vliv plavání na Lecomteho srdce a na jeho psychický stav.

„Tahle mise nikdy neskončí. Bude pokračovat a upozorňovat na znečištění oceánů plasty, aby inspiroval lidi ke změně jejich zvyků,“ říká Lecomte, „je to tím, jak žijeme na Zemi, jak nerecyklujeme, jak používáme jednorázové plasty, tohle musíme změnit.“

Reklama

Doporučované