Hlavní obsah

Láva na španělském ostrově La Palma pohltila další domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Láva na ostrově La Palma pohltila přes 493 hektarů půdy.

Reklama

Proud žhavé lávy stále vytékající ze sopky na španělském ostrově La Palma zničil v sobotu další nejméně čtyři domy. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na svědky.

Článek

Ze sopky Cumbre Vieja v sobotu vytryskl nový proud lávy a způsobil na ostrově v Atlantském oceánu, kde proudy roztavené horniny pohltily více než 1 000 budov, další zkázu. Na ostrově rovněž zaznamenali sérii 37 otřesů, z nichž ten nejsilnější dosáhl 4,1 stupně Richterovy škály, uvedl španělský národní geologický institut.

Erupce vulkánu v masivu Cumbre Vieja na jednom z Kanárských ostrovů, kde žije kolem 85 000 stálých obyvatel, začala 19. září a vyhnala z domovů více než 6 000 lidí. Sobotní výbuchy sopky provázely podle svědků rudé záblesky.

Magma proudící ze svahu sopky Cumbre Vieja zničilo téměř 1 150 budov a okolních pozemků. „Vzpomínky na mé rodiče, dědictví, které jsem tam měl, to všechno je pryč,“ řekl Jose Roberto Sanchez agentuře Reuters o pozemcích, jež vlastnili jeho rodiče v Todoque na západě ostrova.

Policie umožnila obyvatelům, jejichž domovy by nyní mohly být v ohrožení, vrátit se do oblasti, aby zachránili, co se dá. Nákladní auta v sobotu vjela do evakuované zóny prázdná, odjížděla s matracemi, nábytkem a dalšími věcmi, napsal web Al-Džazíra.

Láva pohltila 493 hektarů půdy, uvedl Miguel Ángel Morcuende, technický ředitel organizace Pevolca, která se na ostrově zabývá sopečnými katastrofami. Podle deníku ABC ze sopky vyteklo dosud už více magmatu, než vychrlily dvě sopky téhož masivu dohromady za delší období.

Morcuende dodal, že odborníci pozorně sledují deltu nové pevniny, která se u pobřeží ostrova tvoří od chvíle, kdy hlavní proud lávy minulý týden dosáhl hladiny moře. Uvedl, že některé části nově zformované pevniny by se mohly zhroutit a způsobit velké vlny. To by podle něj ale nepředstavovalo nebezpečí, blízké oblasti již byly evakuovány.

Při výbuchu sopky San Juan v roce 1949 za 47 dní vyteklo na 55 milionů metrů krychlových magmatu a ze sopky Teneguía v roce 1971 to bylo za tři a půl týdne 43 milionů. Při současné erupci vyteklo už přes 80 milionů metrů krychlových magmatu.

Někteří lidé, jako například sedmdesátiletá Clara Maria, která rovněž žije v Todoque, se dosud následkům této katastrofy úspěšně vyhýbali. „Láva se k mému domu ještě nedostala. Dům jsme stavěli kámen po kameni. Mám naději a víru, že se ho podaří zachránit,“ řekla.

V blízkosti místa erupce byly v sobotu brzy ráno pozorovány blesky. Podle studie zveřejněné v roce 2016 v časopise Geophysical Research Letters se během sopečných erupcí mohou tvořit. Částice popela se totiž vzájemně intenzivně třou a výsledný nahromaděný náboj je generuje.

Letiště na ostrově La Palma je od čtvrtka znovu uzavřené kvůli zvýšené koncentraci sopečného popela v ovzduší. Na ostatních ostrovech souostroví letiště fungují bez omezení, aerolinie létající na Kanárské ostrovy byly ale vyzvány, aby jejich letadla měla připravený dostatek paliva pro případ, že by musela kvůli popílku změnit dráhu nebo pozdržet přistání.

Vulkanologové nedokážou odhadnout, jak dlouho ještě bude erupce sopky trvat. Erupce značně poškodila turistický sektor na ostrově. Španělský europoslanec José Ramón Bauzá uvedl, že turisté kvůli obavám zrušili 60 až 80 procent rezervací na říjen a hotely jsou nyní obsazené jen z 15 procent, ačkoli v tomto období bývá jinak obsazenost až 70procentní.

Podle expertů citovaných místními médii se tak stále nedá odhadnout, jak dlouho bude ještě erupce sopky na jednom z Kanárských ostrovů trvat. Četná zemětřesení, která v posledních dnech dosahují stejné síly jako v počátcích této erupce, však podle nich nasvědčují tomu, že to bude ještě mnoho dní.

Reklama

Doporučované