Hlavní obsah

Legenda se loučí. Byl nejlepší na světě, válel v Německu i za Barcelonu. Házenkář Jícha odehraje poslední zápas v Plzni

Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Týden po exhibici Tomáše Rosického ukončí svou kariéru další legenda českého sportu. Bývalý nejlepší házenkář světa Filip Jícha odehraje svůj poslední zápas v sobotu v Plzni. Vstupenky jsou stále v prodeji.

Článek

Sedmkrát vyhrál německou Bundesligu, dvakrát Ligu mistrů. V roce 2010 byl vyhlášen nejlepším házenkářem světa. Byl hvězdou německé Bundesligy, kariéru končil jako levá spojka slavného klubu FC Barcelona. Tolik jen stručný výčet fantastické kariéry Filipa Jíchy.

Poslední tečku za ní napíše v sobotu v Plzni. Šestatřicetiletý házenkář si splní sen, pokusí se zaplnit hokejovou arénu a ukázat fanouškům v rodném městě světovou házenou. Exhibice se zúčastní většina z Jíchových bývalých spoluhráčů i současných hvězd.

Jejich výčet je mimořádný. Účast už přislíbili mimo jiné Thierry Omeyer, Daniel Narcisse, Gudjon Valur Sigurdson, Stefan Lövgren, Kim Andersson, Kiril Lazarov nebo Peter Gentzel. Z Čechů si zahrají Jan Filip, Karel Nocar, Daniel Kubeš či Petr Štochl. Přijedou také funkcionáři klubů THW Kiel či FC Barcelona.

Video: Filip Jícha o rozlučkovém zápase a hráčích, kteří přijedou

Filip Jícha a rozlučkový zápas. Co řekl bývalý nejlepší házenkář světa o své unikátní exhibici?

„Plány jsou takové, že jeden tým vytvoří hráči Kiel 2012, tedy ze sezony, kdy jsme v Bundeslize neprohráli jediný zápas. Druhý tým budou hráči Barcelony a výběr světa. Já bych se měl objevit na obou stranách,” řekl Jícha.

V kariéře si šel tvrdě za svým, často i přes bolest. Hrával s nepříjemnými zraněními, ostatně kvůli nim kariéru v Barceloně také před rokem předčasně ukončil. Má několikrát operovaná kolena, trpěl při problémech se stydkou kostí. Přesto sám zdůrazňuje, že mu vlastní povaha nedá jinak ani teď. V sobotu v Plzni nechce vidět jen házenkářskou exhibici, všechny bývalé spoluhráče vyzval, aby hráli naplno.

„Hned jsem všem říkal, že to nesmíme odchodit. Je to můj poslední zápas, chci, aby měl co nejvyšší kvalitu. Drsné souboje a fauly asi fanoušci neuvidí, ale házenou na nejvyšší úrovni určitě ano,” slibuje Jícha.

Samotný zápas v hokejové Home Monitoring Aréně začíná v 17:30, doprovodné akce se ale v Plzni konají po celý den. Ta hlavní se odehraje v sobotu v prostorách zrekonstruovaného areálu DEPO2015, jen pár metrů od stadionu, kde vyroste fanzóna. Otevřena bude od 11 do 16 hodin. Fanoušci si mohou vyzkoušet přesnost i sílu střelby, prohlédnout všechny týmové i individuální trofeje, které Jícha během kariéry vyhrál. A od 13:30 je pro ně připravena autogramiáda české legendy i dalších světových hvězd.

Vstupenky na samotné utkání v síti Sazka Ticket jsou stále v prodeji, v ceně od 90 do 180 korun. Podaří se Jíchovi arénu vyprodat?

Reklama

Doporučované