Hlavní obsah

Lenka Dusilová pokřtí své úspěšné album Řeka na Nové scéně Národního divadla

Lenka Dusilová.

Reklama

Zpěvačka a skladatelka Lenka Dusilová pokřtí své úspěšné album Řeka 20. prosince na Nové scéně Národního divadla v Praze v rámci festivalu Spectaculare.

Článek

Dusilová na letošních hudebních cenách České hudební akademie Anděl proměnila s albem Řeka tři ze čtyř nominací. Uspěla v kategoriích Album, Sólová interpretka a Skladba, kterou ovládla díky písni Vlákna. Křest umělecky vzniká ve spolupráci s předním vizuálním umělcem Aeldrynem ze studia Lunchmeat a hudebním tělesem Řeka Ansámbl, speciálně sestaveným pro tuto příležitost.

„Nabídka na možnost uskutečnit tenhle neobyčejný křest na Nové scéně Národního divadla mě nadchla k tomu, pokusit se naživo více prohloubit prožitek a přiblížit předobrazy hudebních krajin alba Řeka ve velkorysejší hudební a vizuální formě,“ uvedla Dusilová.

V hudebním tělesu Řeka Ansámbl propojuje Dusilová hudebníky z kapely Květy s písničkářkou Alenou Pohlovou, kteří ji v současnosti doprovázejí na některých koncertech, společně s některými hudebníky, kteří nahrávali a pomohli albu Řeka na svět. Mezi nimi jsou například Miloš Dvořáček, Oskar Török, Monika Načeva a producenti alba Petr Ostrouchov a Ondřej Mikula vystupující jako Aid Kid.

Vizuálně křest navazuje i na dlouhodobou spolupráci s VJ Aeldrynem ze studia Lunchmeat, se kterým Dusilovou pojí i tvorba na uměleckém obsahu a tématech v projektu Monument/um, který pomáhá ohroženým památkám v bývalých Sudetech, ze kterého deska i částečně čerpá. Část vstupného poputuje na pomoc vybraným památkám.

„Kromě Monument/a mě inspirovalo zkoumání rodinných kořenů a zátěží, momentů, které nejsou dohledatelné. Domněnkami a fantaziemi jsem se s nimi na desce popasovala, a z Řeky se tak stala poklona minulosti,“ podotkla Dusilová.

Album Řeka navazuje na titul V hodině smrti vydaný s kapelou Baromantika i starší projekt Eternal Seekers s Clarinet Factory a Beatou Hlavenkovou. „Je to kontinuita, která se stále prohlubuje spolu s objevováním mého potenciálu,“ uvedla před časem Dusilová.

Dusilová, několikanásobná držitelka výročních hudebních cen Anděl, patří k nejvýraznějším osobnostem domácí hudby. Vystupovala se skupinou Sluníčko, v letech 1994 až 1997 zpívala se skupinami Lucie a Pusa a v roce 2003 spolupracovala s Čechomorem na albu Proměny. V roce 2007 absolvovala turné po USA, kde si zahrála i společně s ikonou moderního country Emmylou Harrisovou, na české scéně spolupracovala s hudebníky z postjazzového Vertigo Quintetu nebo se skupinou Eternal Seekers.

Reklama

Související témata:

Doporučované