Hlavní obsah

Má zachránit, co korupční aféra zničila. Takovou ruinu nevidíte každý den, raduje se architekt

Rozhovor s architektem Carlem Francisem.

 

Reklama

Londýnský architekt Carl Francis má být ten, kdo vdechne život zchátralému zámku Buštěhrad. V jeho profesním portfoliu je záchrana řady historických budov v Evropě. Architekt je součástí týmu zahraničních investorů z Ukrajiny, kteří chtějí zámek opravit.

Článek

Středočeský kraj a město Buštěhrad shánějí investora, který by opravil místní zámek. Stavbu, jež se stala synonymem zmanipulovaných veřejných zakázek a také počátkem konce slibné kariéry bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Rekonstrukci zchátralé části historické stavby Rath prosazoval, než byl zatčen a zatím nepravomocně odsouzen kvůli manipulaci se zakázkami.

Vážným zájemcem o zámek Buštěhrad je nyní skupina investorů ze zahraničí. Hlavně z Ukrajiny. Podle britského architekta je oprava takto zchátralé budovy výzva.

„Když jsem navštívil zámek, dotýkal se zdí a koukal jsem se do těch pokojů, tak jsem cítil neobvyklou atmosféru. Samozřejmě, že když jsem viděl ty styly, které se tam kříží od rokoka, baroka až po klasicismus, tak jsem se přenesl zpět do minulosti. Je výzvou pro každého architekta vdechnout nový život takové ruině. Takovou možnost člověk nedostane každý den. Pro mě je to možnost, která se nikomu za celý život ani nenaskytne," řekl Seznamu architekt Francis.

V zámku chybí podlahy nebo schodiště, oprava bude stát stovky milionů korun.

Ukrajinští investoři chtějí ze zámku udělat hotel s apartmány. Výhodou je podle investorů to, že stojí blízko pražského Letiště Václava Havla.

„Samotná rekonstrukce se bude rozdělovat na několik etap. Vše bude záležet na tom, jak rychle dostaneme stavební povolení. Je to bohužel etapa, kterou nemůžeme předpovídat, obvykle to trvá několik týdnů. Jakmile získáme stavební povolení, myslím, že bychom ještě do konce roku mohli zahájit rekonstrukci pravého křídla zámku. To je první etapa, která se týká apartmánů. Doufám, už v roce 2018 bude hotovo a budeme se moct pustit do hotelové části," dodává architekt Francis.

Ukrajinci slibují pro Buštěhrad smělý plán. 100 milionů na to prý nebude stačit:

Zámek je památkově chráněný. A město i kraj mají několik podmínek, které musí budoucí investor splnit.

„Nechtěli bychom, aby se ta investice zhatila, ale musí to být někdo, kdo investuje dost peněz. Budeme chtít, aby před tím zpracoval studii, abychom věděli, jaké má plány," řekl Seznamu středočeský radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek Martin Macháček.

Reportáž Seznamu ze zchátralého zámku Buštěhrad, podívejte se na záběry z dronu:

Buštěhrad se bude prodávat, hledá se kupec.

Budoucí investor bude muset respektovat i to, že v části zámku je městský úřad, který se nebude stěhovat.

„Nám by se samozřejmě líbilo, kdybychom mohli využívat zámecký sál pro potřeby města nebo nárazově na plesy, protože nám tady takový sál chybí. Základní podmínkou ale je, aby zůstal zámecký park přístupný veřejnosti," říká starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková.

Reklama

Doporučované