Hlavní obsah

Příroda, klid, ale i akční dovolená. To vše nabízí salcburské Lungau

Foto: Daniel Severa, Seznam Zprávy

Cyklistika je v Lungau jednou z oblíbených letních aktivit.

Reklama

Máte rádi turistiku, cyklistiku, krásnou nedotčenou přírodu nebo si jen chcete užít klidnou dovolenou s dětmi? To vše vám dokáže nabídnout salcburský region Lungau v Rakousku.

Článek

Lungau se nachází na jihu Salcburska v sousedním Rakousku. Je oblíbeným prázdninovým regionem, kam se dá vyrazit i s dětmi na prodloužený víkend či delší rodinnou dovolenou. Vzhledem k tomu, že je Lungau poměrně vzdálené od velkých měst, je tu nejen čistý vzduch, nedotčená příroda, ale především všudypřítomný klid.

Důkazem úzkého vztahu regionu k přírodě je i to, že Lungau bylo v roce 2012 zapsáno na seznam biosférických rezervací UNESCO.

Návštěvníky nadchne především krajina nabízející rozmanité přírodní poklady, vesničky, kde se dodnes dodržují tradiční zvyky, zelené pastviny plné pasoucích se krav či místní autentická kuchyně.

Lungau je ideálním místem pro relaxační dovolenou, na své si ale přijdou i vyznavači pěší turistiky nebo cyklistiky.

Co dále zažít v Rakousku?

Vládne cyklistika a turistika

Regionem se proplétá velmi dobře značená síť turistických tras, které vedou krásnou horskou přírodou. Narazit můžete na více než 60 horských jezer nebo na 70 původních horských chat. Pro rodiny s dětmi jsou některé turistické trasy přizpůsobené tak, že se na nich nacházejí dětská hřiště, koupaliště nebo farmy se zvířaty, která se nechají pohladit.

Na cyklisty čeká na 500 kilometrů tras různých obtížností. Na své si tady přijdou nároční i rekreační cyklisté. Pro rodiny s dětmi jsou připravené nenáročné cyklotrasy s malým převýšením. Pokud jste vyznavači elektrocyklistiky, můžete si elektrokola na desítkách míst nejen vypůjčit, ale i nabít u zhruba stovky dobíjecích stanic rozmístěných po trase.

Ambiciózní cyklisté si mohou vyzkoušet extrémní cyklotrasu nazvanou Lungau EXTREM. Jak už název napovídá, nejedná se o trasu pro úplné začátečníky. Donutí vás překonat několik tisícovek výškových metrů a především vzdálenost více než 160 kilometrů přes hory i údolí.

Nejen příroda, ale i tradiční kuchyně

Pro lungauský region jsou typické nejen místní produkty, ale i recepty charakteristické pro tuto oblast. Pověstná je především zdejší odrůda brambor – místní jim říkají Lungauer Eachtling –, ze kterých se připravují nejrůznější pochoutky.

Tradičním krajovým pokrmem je například skopová pečeně neboli, jak se jí říká v místním dialektu, Schöpserne. Pokud má někdo rád sladké, měl by vyzkoušet lungauský marcipánový dezert Rahmkoch. Jedná se o tradiční moučník z másla, smetany, mouky, rozinek a rumu.

Tip: Využijte kartu LungauCard

S kartou LungauCard můžete využít nespočet možností na různé slevy či vstupy zdarma. Jedná se o muzea či jiné památky, koupaliště, lanovky nebo jiné aktivity, například minigolf. Platnost karty je po celou letní sezonu, která trvá pět měsíců (od 1. června do 31. října).

Více informací a kde uplatnit slevy naleznete na webu.

Kam vyrazit v Lungau?

Historické městečko, úzkokolejka nebo třeba přírodní park. Podívejte se na několik tipů, kam vyrazit v salcburském regionu Lungau.

Hrad a město Mauterndorf

Mauterndorf je horské historické město nacházející se ve výšce 1000 m n. m. na úpatí hory Grosseck-Speiereck. Při prohlídce města na vás dýchá historie, při procházení úzkými uličkami narazíte na historické domy s barevnými fasádami, které byly dříve výsadou movitých majitelů.

Městečko ukrývá i další historický poklad, kterým je hrad Mauterndorf ze 13. století, při jehož prohlídce se vrátíte zpátky do středověku.

Foto: Daniel Severa, Seznam Zprávy

Hrad Mauterndorf.

Úzkokolejka Taurachbahn

Jedná se o nejvýše položenou úzkokolejnou železnici v Rakousku. Během jízdy historickou úzkokolejkou Taurachbahn projedete regionem Lungau a můžete cestou sledovat krásy okolí nejen z okna, ale i z vozů s otevřenými plošinami.

Foto: Daniel Severa, Seznam Zprávy

Úzkokolejka Taurachbahn.

Hora Grosseck-Speiereck

Nachází se zde jeden ze tří lyžařských areálů v regionu Lungau. Nejnavštěvovanější je vrchol Speiereck ležící ve výšce 2411 m n. m. Kde si v Rakousku zalyžovat?

Na horu Grosseck-Speiereck je ale možné se vydat i v letních měsících. Při cestě lanovkou na vrchol se můžete kochat výhledy na hory nebo do údolí. Na vrcholu čekají pak nádherná panoramata.

Foto: Daniel Severa, Seznam Zprávy

Výhled do údolí z hory Grosseck-Speiereck.

Přírodní park Riedingtal

Nachází se v obci Zederhaus na jižním okraji Nízkých Taur, mezi Radstadskými Taurami a úpatím hor Ankogel. Mimo nádherné jezero Schlierensee se návštěvníkům naskytne výhled na vrhol Riedingspitze, dále mohou navštívit turistické tematické stezky nebo zážitkové túry s průvodcem.

Lungau v zimě

Do salcburského Lungau se dá vyrazit i v zimě za lyžováním. V Lungau se nacházejí tři lyžařská střediska – Grosseck-Speiereck, Fanningberg a nedaleký Katschberg. Na lyžaře tu čeká zhruba 150 kilometrů upravených sjezdových tratí různých obtížností. Na své si přijdou i snowboardisté nebo běžkaři.

Tipy: Kam v Rakousku za lyžováním?

Reklama

Doporučované