Hlavní obsah

Jaké jsou velikonoční zvyky a tradice a jaký je jejich význam

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Barvení kraslic, pletení pomlázky, koledování nebo svatý týden. Jaké jsou oblíbené velikonoční zvyky a tradice a jaký je jejich význam.

Článek
Velikonoce 2024
Velký pátek29. března 2024
Velikonoční neděle31. března 2024
Velikonoční pondělí1. dubna 2024

Barvení vajec

Nabarvená vajíčka se nazývají kraslice. Neslouží jen jako dekorace nebo odměna pro koledníky, mají také svůj symbolický význam. Vejce jsou považována za symbol zrození či plodnosti.

Barvení kraslic patří mezi oblíbené velikonoční tradice. K barvení se používají vařená nebo vyfoukaná vajíčka. Při jejich zdobení se meze nekladou, využívají se různé techniky, způsoby jejich zdobení, barvy nebo ornamenty a motivy. Vzhled často vychází z různých regionálních zvyklostí. Nabarvené vajíčka slouží dívce či ženě jako odměna pro koledníka.

Pečení jidáše, mazance a beránci

  • Jidáše se pečou na Zelený čtvrtek a měly by mít tvar zamotaného válečku. Ten je připomínkou provazu, na kterém se právě Jidáš Iškariotský oběsil potom, co zradil Ježíše Krista.
  • Mazanec je další oblíbenou pochoutkou, která se v domácnostech v období Velikonoc připravuje. Peče se většinou na Bílou sobotu a jí se den následující, tedy v neděli na Boží hod velikonoční. Připravuje se většinou z vánočkového těsta a každý ho připravuje trochu jinak, někdo přidává rozinky nebo například mandle. Původně byl mazanec připravovaný slaný, nikoliv sladký jako známe dnes.
  • Velikonoční beránek patří k těm vůbec nejoblíbenějším pokrmům Velikonoc a nechybí téměř na žádném stole. Beránka následně zdobíme například mašlí a měl by být ozdobou každého velikonočního stolu. Beránek je symbol čistoty, nevinnosti a poslušnosti. Jako beránek Boží byl označován Ježíš Kristus, který prolil svou krev a obětoval se pro spásu světa a vysvobození z hříchu.

Podívejte se na nejlepší recepty na mazanec, jidáše z kynutého těsta anebo velikonočního beránka piškotového, tvarohového i bez lepku.

Velikonoce 2024: Vše, co potřebujete vědět

Velikonoční svátky každoročně vítají jaro. Nemají pevné datum, v kalendáři ale mají své místo během měsíců března a dubna. Svatý týden letos začal v neděli 24. března a skončil v pondělí 1. dubna 2024

Mohlo by vás zajímat:

Pletení pomlázky a koledování

Mezi symbol Velikonoc patří zcela jistě i pomlázka. Tradice jejího pletení sahá až do středověku. Na Velikonoční pondělí se vydávají chlapci a muži koledovat a obcházejí dívky a ženy a „vyšupáním“ jim předávají mladost, pružnost a svěžest z vrbových prutů. Na oplátku ženy na konce spleteného proutí vázaly dříve mužům ozdobné pentle různých barev, které měly různé významy.

Během koledování chlapci a muži odříkávají různé básničky či říkanky a za to jsou odměněni malovanými vajíčky či jinými laskominami.

Pomlázka by měla být každý rok nově upletená z čerstvých vrbových proutků (ze 4 až 12). Pomlázku lze sehnat za desítky korun v obchodech nebo si ji můžete uplést sami. Návod, jak se plete pomlázka?

Pašijový týden (svatý týden)

Pašijový týden, také známý jako svatý týden, je týden, kdy si křesťané připomínají poslední dny Ježíše Krista na Zemi, jeho smrt a následné zmrtvýchvstání. Své jméno získal podle tzv. pašijí, biblických vyprávění o utrpení Ježíše Krista. Passio v latině znamená utrpení.

Svatý týden začíná Květnou nedělí a končí Velikonoční nedělí neboli Božím hodem Velikonočním, tedy vzkříšením Ježíše Krista.

O jednotlivých dnech čtěte zde:

Reklama

Doporučované