Hlavní obsah

Mají se skladníci bát o práci? Nový robot přemístí 13 balíků za minutu

Podívejte se na roboskladníka, který přemístí 13 balíků za minutu.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

E-shopy, zásilkovny, ale i běžné dodavatele a logistické firmy kvůli covidu zahlcují objednávky. A tak by jistě ocenili schopné skladníky navíc. A co takhle jednoho, který přemístí 800 krabic za hodinu?

Článek

Dosáhne až do tří metrů a 15 centimetrů, uzvedne krabici vážící i 23 kilo. Podle amerického výrobce Boston Dynamics zvládne jejich nový robotický skladník Stretch přemístit z dodávky na paletu až 800 balíků za hodinu, tedy 13 za minutu. Oproti jiným semiautonomním robotům se totiž nehýbe celý.

Robotovo chytré rameno vybíhá ze základny, kde má protizávaží, což mu umožňuje i jemnější a bezpečnější zacházení s balíky. Půdorys vozítka je navíc jen metr na metr s výškou 25 centimetrů, váží 1,2 tuny a je pojízdný, takže není obtížné roboskladníka ve skladišti přemístit kamkoliv, kde je potřeba.

„Co dělá Stretche tolik unikátním, je to, že se může pohybovat kdekoliv po skladišti a zvládne celou škálu úkolů, ke kterým se nemusí stavět žádná fixní technika nebo podpůrná infrastruktura. To znamená, že skladiště se nemusí zavřít na několik týdnů jen pro to, aby Stretche zprovoznilo a začalo s ním pracovat,“ vysvětluje Michael Perry, viceprezident byznysového vývoje firmy, pro agenturu AP.

Je jako Spot. Pozná i překážku a vyhne se jí

Přestože může roboskladník vypadat hloupě, má v sobě mnoho chytrých technologií, kterými průmyslový výrobce Boston Dynamics vybavil i svého robotického psa Spota nebo humanoida Atlase. Není tak prý ani nijak těžké se s ním naučit zacházet.

„Umožňuje to počítačový systém vidění, který je v robotu nainstalovaný. Může se tak podívat na kupu krabic a říct si: ‚Hele, tady je krabice. Umím přijít na to, jak ji uchopit a přemístit ji na pásový dopravník.‘ A to je hodně inteligence, která koordinuje tento celý robotický systém,“ dodává Perry.

Rameno či chapadlo? Problém není ani problematický balík

Pohyblivé rameno, nebo spíše ruka má k tomu navíc celkem sedm stupňů volnosti a adaptivní příchytky, díky kterým dokáže uchopit skoro jakoukoliv krabici.

„Navrhli jsme vlastník držák, který zvládne manipulovat celou škálou zboží uvnitř skladiště. Stretch bude zvedat lepenkové krabice, ale často se stane i to, že balíky budou nahoře třeba otevřené nebo špatně zabalené, a to představuje odlišné úrovně schopnosti manipulace,“ doplňuje viceprezident firmy.

Stretch vydrží na jedno nabití až osm hodin, tedy po dobu běžné pracovní směny. Akumulátor lze ale rozšířit až i pro 16hodinový provoz. Cenu zatím americký výrobce Boston Dynamics nezveřejnil, komerčně chce však roboskladníka začít prodávat už příští rok. A o poptávku se nebojí. Žádnou úroveň automatizace prý dnes nevyužívá až 80 procent skladů po celém světě.

Reklama

Doporučované