Hlavní obsah

Majitel TikToku prosí Peking. Potřebuje licenci na vývoz technologií

Foto: Unsplash - Kon Karampelas

Ilustrační fotografie.

Reklama

ByteDance žádá úřady o licenci na vývoz technologií. Tím chce pomoci případné dohodě s americkými společnostmi, která by zamezila zákazu TikToku v USA. Tuto dohodu musí ale schválit Peking i Washington.

Článek

Čínská společnost ByteDance, která vlastní aplikaci TikTok, požádala v Číně o licenci na vývoz technologií. Snaží se dovést do konce dohodu s americkými společnostmi Oracle a Walmart, aby tak předešla zákazu činnosti platformy TikTok ve Spojených státech. Podání žádosti dnes potvrdilo čínské ministerstvo obchodu.

Peking na konci srpna poprvé od roku 2008 omezil vývoz umělé inteligence. Na seznam produktů, jejichž prodej musí schválit čínská vláda, přidalo tamní ministerstvo obchodu 23 položek, například rozpoznávání řeči a textu a personalizovaná doporučení.

Podle odborníků si tím Čína chtěla vybudovat pozici v třenici ohledně platformy sdílených videí TikTok. Americký prezident Donald Trump v polovině srpna nařídil, aby aktivity TikToku v USA společnost ByteDance do 90 dní prodala, jinak její činnost zakáže. Tažení proti TikToku Trump zdůvodňuje ohrožením národní bezpečnosti

Dohodu s firmami Oracle a Walmart, jež má vést ke vzniku samostatné americké společnosti, musí schválit Washington i Peking.

Přesné podmínky dohody mezi společností ByteDance a firmami Oracle a Walmart zůstávají nejasné. ByteDance tvrdí, že TikTok Global bude její americkou divizí, ve které bude vlastnit podíl 80 procent. Oracle a Walmart nicméně uvádějí, že podíl společnosti ByteDance v podniku TikTok Global bude rozdělen mezi její jednotlivé investory, z nichž řada sídlí v USA. Čtyři z pěti členů správní rady firmy TikTok Global tak podle nich budou Američané. Oracle by měl v nově vytvořeném podniku vlastnit 12,5 procenta a Walmart 7,5 procenta.

Čínský státní list Global Times ve svém úterním komentáři uvedl, že Peking nemá žádný důvod k tomu, aby dohodu tří dotčených společností schválil. Zakládá se podle něj na „šikaně a vydírání“.

Reklama

Doporučované