Hlavní obsah

Jak při volbách překonat čáru ponoru? Malé strany vsadily na koalice

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Politické strany ve velkém spojují síly před podzimními volbami do Sněmovny.

Článek

Kromě dvou velkých opozičních koalic – Starostů s Piráty a ODS s lidovci a TOP 09 – se před podzimními volbami spojují i menší partaje.

Slibují si od toho, že sjednotí roztříštěné síly a překročí 5procentní hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny. Snaží se tedy společnou kandidaturu vymyslet tak, aby se na ně nevztahovalo pravidlo pro předvolební koalice – dvoučlenná koalice musí mít 8 procent, tříčlenná 11 procent.

Poslouchejte článek i v audioverzi.

Například Trikolóra – nyní už bez zakladatele Václava Klause mladšího – hodlá kandidovat se Svobodnými a Soukromníky. A to jako jedna strana s názvem Trikolóra Svobodní Soukromníci. Subjektu tak stačí pro vstup do Sněmovny jen 5 procent.

„Nekandidujeme v rámci koalice, Svobodní i Soukromníci kandidují na podvozku Trikolóry. Vzhledem k pravicovému a konzervativnímu smýšlení nás všech je program pouze průnikem všech našich priorit beze změn,“ uvedla předsedkyně a poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková.

Koalice chce oslovit primárně pravicové voliče, hájit svobodu, respekt k právu, českou korunu, ochranu soukromého majetku a přispět k prosperitě České republiky mimo jiné snižováním daní a byrokracie.

Dvouciferný výsledek

„Věřím, že překročíme 5 % a vzhledem k potenciálu okolo 13 % doufám i v dvouciferný výsledek,“ myslí si předseda Svobodných Libor Vondráček.

Podle Vondráčka nebyla například tvorba společného programu složitá, strany prý mají téměř totožný názor téměř na vše. V případě vstupu do sněmovních lavic si šéf Svobodných umí představit ještě větší propojení. „V případě úspěchu ve volbách si budeme muset položit otázku, jestli do dalších sněmovních voleb neprovést ještě hlubší formát integrace. Ale v první řadě je třeba se soustředit na prosazování našeho společného programu,“ dodává Vondráček.

Díky spolupráci hned šesti politických subjektů vznikla před sněmovními volbami Aliance pro budoucnost. Slibuje podporu českých firem a živnostníků, snižování daní nebo ochranu práv zvířat a podporu zelených projektů.

Aliance vznikla v polovině března, předsedou je miliardář Pavel Sehnal, který od roku 2016 vede obnovenou ODA. O vstup do Sněmovny se budou na kandidátce Aliance pro budoucnost dále ucházet politici Strany konzervativní pravice – Řád národa a Demokratické strany zelených – Za práva zvířat. Nedávno se k ní přidalo také hnutí Zdraví Sport Prosperita a Starostové pro kraj.

Jak si vedou menší strany? Podívejte se na předvolební model Seznam Zpráv:

V alianci je také Agrární demokratická strana, kterou vede Pavel Šrámek. Ten už ve Sněmovně seděl v minulém volebním období – tehdy ale ještě v barvách hnutí ANO Andreje Babiše.

„Není to politický slepenec jenom za účelem nahnání hlasů pro účely voleb. Snažíme se, aby se účastníci aliance doplňovali a abychom vytvořili homogenní kandidátku. Nepochybně ta inspirace přišla od větších parlamentních stran. Určitě to spojenectví před volbami má perspektivu v tom, že i po volbách se asi podaří vytvořit silnější a početnější poslanecké kluby,“ popsal Sehnal, proč se strany před volbami spojily.

Na začátku roku se mluvilo o dalším propojování politických sil, tentokrát šlo o možnou spolupráci vládní ČSSD a Strany zelených. Ta ale v dubnu oznámila, že vyjednávání se sociální demokracií ukončila.

„Sjezd sociální demokracie a další kroky po něm nám nedávají naději, že by bylo možné naplnit základní požadavek spolupráce, který stanovil náš sjezd (v lednu). Tedy aby takový projekt přispěl k zásadní změně politické kultury v Česku a k ukončení oligarchického srůstání politické a ekonomické moci a autoritářského stylu vládnutí zemi, a to včetně odmítnutí spolupráce s Andrejem Babišem a hnutím ANO,“ uvedla tehdy spolupředsedkyně Zelených Magdalena Davis.

Paradoxně se na kandidátce ČSSD nakonec možná objeví někdejší šéf Zelených Matěj Stropnický. Ten nyní dělá poradce ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové.

Zelení po krachu jednání se sociálními demokraty stále hledají možné spojence. „Definitivní rozhodnutí o přesné podobě kandidatury padne v neděli, kdy jedná naše Republiková rada. Kandidaturu pak představíme v průběhu června,“ napsal spolupředseda Zelených Michal Berg.

Reklama

Doporučované