Hlavní obsah

Máme čerstvá data: Hypoteční splátky jsou stále nižší než nájemné

Foto: Realism

Ilustrační foto.

Reklama

Bydlet ve vlastním se stále ve většině krajských měst vyplatí. Splátka hypotéky je v průměru o 2 241 korun levnější než nájemné, ukázal Srovnávač bydlení společnosti Wüstenrot. Banky totiž umožňují rozložit splátky do více let.

Článek

Kdo si koupí vlastní byt, neprohloupí. Podle aktuálních dat Srovnávače bydlení, který provozuje banka Wüstenrot, to pořád platí a je výhodnější pořídit si byt na hypotéku namísto placení nájemného. Průměrná měsíční hypoteční splátka totiž při 25leté době splatnosti hypotéky na byt o 60 metrech čtverečních vychází o 2 241 korun levněji než pronájem obdobného bytu.

„Na trhu hypoték došlo za poslední měsíce ke dvěma zásadním změnám. Zaprvé počátkem roku vzrostly úrokové sazby ČNB jako reakce na rostoucí inflaci. A zároveň se mírně prodloužila průměrná doba, na kterou si klienti hypotéku sjednávají. Obojí má vliv na aktuální porovnání splátek hypoték a nájmů,“ vysvětluje Marian Holub, produktový manažer banky.

Česká národní banka v posledních dvou týdnech dvakrát snížila základní úrokové sazby v ekonomice. Od nich se zpravidla odvíjí i sazby komerčních bank. „Z našeho pohledu nejnovější snížení sazeb ČNB nebude mít na sazby hypoték uzavřených v březnu vliv. Ale samozřejmě může již ovlivnit nové sazby hypoték až v dalších měsících a samozřejmě teoreticky po koncích fixací,“ uvedla mluvčí Wüstenrot Martina Lambert.

Doplnila, že jejich model je postaven na délce 25 let a do konce fixací i celých 25 let splatnosti je ještě hodně dlouho. „Tak dlouho aktuální snížení sazeb od ČNB mít vliv téměř určitě nebude,“ řekla.

Vlastní bydlení je o tisíce měsíčně levnější

Koupit si vlastní bydlení se stále vyplatí v 10 sledovaných krajských městech. Průměrná splátka hypotéky vychází na 10 567 korun, zatímco na nájmu zaplatí Češi 12 817 Kč. Největší rozdíl je stejně jako v prosinci loňského roku v Ústí nad Labem, a to o 4 973 Kč. „Situace se v tomto regionu příliš nemění, a přestože místní samospráva plánuje revitalizaci sociálně vyloučených lokalit, na realitní trh to zatím vliv nemá,“ doplňuje Marian Holub.

Pomyslné stupně vítězů, tedy 2. a 3. místo v žebříčku výhodnosti hypotéky oproti pronájmu, obsadily opět Ostrava a Jihlava. Za byt na hypotéku zde měsíčně zaplatí o 4 529 Kč, resp. 4 239 Kč méně než za byt v pronájmu.

Obyvatelé Plzně žádné cenové dilema řešit nemusejí, nájem tam aktuálně vyjde jen o 294 Kč výhodněji než hypotéka.

Nejdražší nemovitosti jsou tradičně v Praze a Brně, a to jak z pohledu nájmů, tak i kupních cen. Za 60metrový byt zaplatí Pražané v průměru přes šest milionů korun, v Brně vyjde stejná nemovitost na 4,5 milionu Kč. Vysoké je tu ale i nájemné.

„Velká města koncentrují obyvatele, ale také pracovní příležitosti. Poptávka zde výrazně převyšuje nabídku a i průměrné platy jsou tu vyšší. K tomu je třeba přidat obecný nedostatek bytových jednotek a to jsou důvody, proč Praha a Brno tvoří výjimku a hypoteční splátky jsou tu v průměru vyšší než nájmy,“ upřesňuje Holub.

Průměrná splátka hypotéky tak místní obyvatele vyjde dráž než nájem, a to o tisíc Kč, resp. 650 Kč. „Podíváme-li se ale na to, o kolik se splátka hypotéky liší od ceny nájmu, jsou to stokoruny, nikoli tisíce. O tom, zda si i v těchto městech byt koupit, nebo pronajmout, není třeba dlouho přemýšlet,“ uzavírá Holub.

Data Wüstenrotu hrají Čechům, pro které je vlastní bydlení sociální norma, do karet. Podle nedávno zpracované analýzy ministerstva práce a sociálních věcí žije v Česku v nájemním bydlení pouze 19 procent domácností, ve vlastnickém asi 68 procent.

Důvody jsou jak racionální, tak iracionální. Jedním z těch racionálních je, že po sametové revoluci v roce 1989 se velká část původně státního bytového fondu zprivatizovala do soukromého nebo družstevního vlastnictví.

Co má většina, je považováno za normální. A vede to až k iracionálním pohledům. „Bydlet v nájmu je považováno za lůzrovství. Člověk je považován za neúspěšného, zejména když tam zakládá rodinu. Rodina a okolí od něj očekávají, že bude mít vlastní bydlení, když zakládá rodinu,“ konstatuje sociolog Akademie věd ČR Martin Lux.

Ovšem situace na trhu nemovitostí, kdy u vlastnického bydlení poptávka významně převyšuje nabídku, zase nahrává nájemnímu bydlení, byť mnohdy vynuceně.

Obdobné srovnání měsíčních nákladů na hypotéku a nájemné po celém Česku dělal na začátku letošního roku pro Seznam Zprávy také majitel společnosti Hyposervis a provozovatel portálu Cenovamapa.org Milan Roček.

Vyšlo mu, že na většině míst je plus minus jedno, zda jste ve vlastním, nebo v nájmu. Krom severních Čech, kde je výdaj na nájemné v řadě míst až dvojnásobný, než kolik činí splátka případné hypotéky. Například v Ústí nad Labem.

„V Ústí se nové byty kvůli nízkým prodejním cenám oproti cenám stavebních nákladů de facto nestavějí. Musíme si tak vystačit s nabídkou inzertních serverů, kde nalezneme pouze asi 60 starších, menších bytů. Nabídka bytů k pronájmu představuje 120 dvoupokojových bytů,“ zjistil Roček.

Vezmeme-li pro porovnání starší byt Ústí nad Labem, výměra 50 metrů čtverečních za nabízenou cenu 1 000 000 Kč, bude člověk potřebovat 200 tisíc v hotovosti a na hypotéku 800 000 Kč se splatností 30 let a sazbou 2,49 % bude mít splátku necelých 3 200 Kč.

„Když si bude chtít ve stejném místě podobně velký byt člověk pronajmout, tak musí počítat s nájmem mezi 7 000 až 10 000 Kč měsíčně,“ zdůrazňuje Roček. Tedy výrazně více.

Reklama

Doporučované