Hlavní obsah

Míň drama, víc máma. Trumpova poradkyně těsně před volbami končí

Foto: Profimedia.cz

Kellyanne Conwayová je jednou z nejhlasitějších zastánkyň Donalda Trumpa.

Reklama

Dlouholetá poradkyně Donalda Trumpa a autorka výroku o „alternativních faktech“ Kellyanne Conwayová rezignovala. Prý hlavně kvůli dětem.

Článek

„Víc máma, míň drama,“ tak zdůvodnila Kellyanne Conwayová odchod z Bílého domu. S jejím odchodem – a jen pár měsíců před prezidentskými volbami – se však hovoří o celé její rodině. Manžel George Conway je totiž jedním ze spoluzakladatelů The Lincoln Project, tedy skupiny republikánů, kteří se snaží zabránit znovuzvolení Donalda Trumpa. I on nyní oznámil, že z projektu odchází. Jejich patnáctiletá dcera Claudia se zase protitrumpovsky vyjadřuje na Twitteru.

Kellyanne Conwayová se stala kontroverzní osobností Bílého domu. V roce 2016 původně podporovala kandidaturu senátora Teda Cruze. Když se ale do Trumpovy kampaně zapojil Steve Bannon, i Conwayová se přidala do „Make America Great Again“ týmu, stala se první ženou-manažerkou kampaně, která byla úspěšná. Třiapadesátiletá Conwayová se po volbách stala poradkyní Donalda Trumpa.

„To jsou alternativní fakta,“ odpověděla Conwayová ve slavném rozhovoru s Chuckem Toddem po inauguraci Donalda Trumpa. Argumentovala tak na otázku, proč Bílý dům zveřejňuje jiný počet diváků, než ve skutečnosti byl.

Během let v Bílém domě byla navíc několikrát obviněna z porušení tzv. Hatch Act z roku 1939. Ten zakazuje členům administrativy, kromě prezidenta a viceprezidenta, angažovat se aktivně v politice. V roce 2017 zase odkazovala na neexistující historický masakr, aby argumentovala protiimigrantsky.

Po letech kritiky Kellyanne Conwayová odchází a její rodinný příběh američtí komentátoři popisují jako „americký“. Silné politické rozklížení mezi členy rodiny se po nástupu Donalda Trumpa stalo běžnější, než by se dalo čekat. „Nesouhlasíme v mnohém, ale co se týče dětí, jsme na jedné lodi,“ komentovala Conwayová její vztah s manželem.

George Conway se živí jako prokurátor. Do roku 2018 byl i členem Republikánské strany. Poté ale začal dávat dohromady různé skupiny a iniciativy, které měly za cíl to, aby i samotní republikáni vystupovali veřejně proti Donaldu Trumpovi.

Do celého rodinného příběhu se dostal také tweet jejich dcery Claudie, který se na síti objevil jen několik hodin předtím, než Conwayová rezignovala. „Práce mojí matky mi zničila život,“ tweetla patnáctiletá Claudia Conwayová.

V několika svých tweetech také dcera Kellyanne Conwayové nabádá voliče, aby v žádném případě nevolili Donalda Trumpa. „Všechno jen kvůli penězům a slávě, dámy a pánové,“ dodává Claudia.

Reklama

Doporučované