Hlavní obsah

Minář zveřejnil účetnictví Lidé PRO. Sám dostal 140 tisíc

Mikuláš Minář.

Reklama

Končící hnutí Lidé PRO bývalého předsedy Milionu chvilek Mikuláše Mináře zveřejnilo závěrečnou zprávu o své činnosti.

Článek

Náklady za dva měsíce přípravných prací a čtyři měsíce kampaně Lidé PRO se vyšplhaly na 7,29 milionu, nejvyšší částky šly na informační systém a web či provozní zabezpečení kampaně.

Příjmy hnutí dosáhly 7,31 milionu, peníze získalo výhradně od soukromých dárců. Hnutí závěrečnou zprávu odpoledne zveřejnilo na svém Facebooku. Mináře ke zveřejnění vyúčtování vyzvali někteří členové či podporovatelé hnutí.

Vznik hnutí Minář oznámil v prosinci. Ke konci března však uvedl, že končí a podpoří jiné opoziční demokratické strany. Původně hnutí usilovalo o 500 000 podpisů, aby kandidovalo v podzimních sněmovních volbách, nejméně pak 100 000 do konce března. Nasbíralo jich ke 40 000.

Dva největší dárci hnutí poskytli zhruba 60 procent celkových prostředků. Byli jimi Spolek pro podporu liberální demokracie (tři miliony korun) a majitel společnosti Y Soft Corporation Václav Muchna (1,22 milionu). Minář poznamenal, že oběma dárcům poskytl kompletní účetnictví. Ti uvedli, že v hospodaření nespatřují nesrovnalosti.

Nejvyššími náklady byly 1,15 milionu korun na vývoj a údržbu webu a Informačního systému pro on-line petici, správu dobrovolníků či fundraising. Dalších 1,1 milionu šlo na provozní zabezpečení kampaně - pronájem a provoz kanceláří, internet, telefony, cestovné, poštovné, úklid, energie a odpady. Propagace hnutí na Facebooku vyšla na 576 000 korun, téměř půl milionu šlo na tvorbu značky na sítích a přímou práci s dobrovolníky.

Například videospot, kterým hnutí v prosinci odstartovalo petiční kampaň, stál 278 000 korun. Správa sociálních sítí či cílení reklam vyšlo na 269 000, náklady na plakáty, letáky, placky a podpisové stánky činily 239 000 korun.

Minář také uvedl, že za šest měsíců práce mu bylo vyplaceno 138 728 korun. „Všechny dary přijaté od 1. dubna jsme vrátili dárcům, šlo totiž hlavně o nezrušené trvalé příkazy. Transparentní účet necháme veřejně přístupný až do konce května, poté jej zrušíme,“ uvedl.

Přebytek hospodaření, tedy 20 461 korun, hnutí rozdělilo na dva dary. Polovinu dnes poslalo Nadaci VIA, jež podporuje rozvoj aktivní občanské společnosti, a druhou polovinu Charitě ČR.

Koronavirová pandemie a opatření proti ní podle hnutí znemožnily plánovanou masivní kontaktní kampaň. Minář dál vyzývá lidi k účasti v říjnových volbách a podpoře opozice. Lidé PRO také dříve vyzvali aktivní občany i opoziční strany - Piráty, STAN, ODS, KDU-ČSL a TOP 09, aby svoji pozornost mnohem víc zaměřili na nevoliče, zklamané voliče vládních stran a seniory.

Z vedení Milionu chvilek Minář odešel loni na podzim. Jeho nástupce Benjamin Roll oznámil, že spolek je bytostně občanská iniciativa rostoucí zdola a jako taková nikdy nebude kandidovat ve volbách.

Spolek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017, které vyhrálo ANO. Pořádá demonstrace, při nichž mimo jiné kritizuje premiéra Andreje Babiše (ANO) za střet zájmů či nedodržování volebních slibů. Předloni v červnu na pražské Letné se největší demonstrace zúčastnilo podle organizátorů až 250 000 lidí.

Reklama

Doporučované