Hlavní obsah

„Místo nás by měla být slyšet věda. Nesnažíte se dost,“ kritizuje politiky Greta Thunbergová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Greta Thunbergová pokračuje ve své cestě po USA.

Reklama

Švédská aktivistka pokračuje ve své cestě po USA. Setkala se s exprezidentem Obamou a kritizovala americké politiky.

Článek

„Prosím, nechte si svoji chválu. Nestojíme o ni a vaše pozvání na podobná setkání, abychom se od vás pouze dozvěděli, že jsme inspirující a se skutečnými problémy vůbec nic neudělali. To k ničemu nevede,“ řekla Thunbergová na setkání amerických politiků s mladými aktivisty, kteří upozorňují na ekologické problémy a klimatické změny.

„Pokud opravdu stojíte o radu, tak vám doporučuji, abyste si pozvali vědce a žádali o jejich rady. Nechceme být slyšet. Chceme, aby věda byla slyšet,“ doplnila Švédka ve svém projevu. Thunbergová zároveň uvedla, že je ráda za snahu některých politiků bojovat s klimatickou změnu, ale podle jejího názoru nejde o dostatečně rychlé změny.

Thunbergová byla jednou ze členů skupiny mladých aktivistů, kteří byli pozváni na akci se členy amerického Kongresu. Akce se konala v souvislosti s pravidelnými stávkami mladých lidí, kteří se scházejí každý pátek v mnoha městech na celém světě. Zároveň šlo o jednu z akcí, které se konají před blížícím se summitem OSN. Na něm se budou politici z celého světa a další veřejné osoby věnovat hledání řešení klimatických změn a budoucnosti světa.

S Thunbergovou se potkal i bývalý americký prezident Barack Obama. Klima a ekologie byly jednou z priorit Obamovy vlády. Jeho nástupce v úřadu Donald Trump je dlouhodobým odpůrcem zelené politiky. Trump změnil některé zákony, které byly přijaty dřívější administrativou, s cílem bránit americké ekonomické zájmy.

Obama ocenil aktivity Thunbergové. Jde podle něj o jednu z největších obhájkyň naší planety, která se nebojí prosazovat skutečné změny, kterým bude její generace čelit. Společně prý tvoří jeden tým.

Reklama

Doporučované