Hlavní obsah

Moravskoslezská policie má k dispozici nové multifunkční výcvikové středisko

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Zákrok v bytě nebezpečného pachatele, vniknutí do budovy či zásah zdravotníků u hromadné dopravní nehody lze v rámci výcviku a přípravy simulovat v novém multifunkčním výcvikovém středisku moravskoslezské policie.

Článek

K dispozici bude i pro hasiče či záchranáře. V areálu ve Frýdku-Místku je policie budovala od roku 2019 a stálo kolem 70 milionů korun.

„Středisko budou využívat pro zdokonalování svých dovedností a prohlubování zkušeností policisté našeho kraje, ale také kolegové z Olomouckého kraje, Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a Záchranné zdravotnické služby Moravskoslezského kraje,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková.

Prostor podle ní vznikl proto, že kvalita vzdělávání a výcviku složek, podílejících se na řešení mimořádných událostí, už neodpovídala současným potřebám. Ojedinělý variabilní areál umožňuje namodelovat situace, s nimiž se záchranné složky mohou setkávat. „Jde například o nácvik taktiky při vstupu policie do objektů nebo záchranu a vyprošťování osob při hromadných nehodách,“ uvedla Jiroušková.

Středisko má dvě části. Jednou z nich je takzvaný taktický objekt, který vznikl z opravené budovy a nové přístavby. Výcvikový trenažér slouží pro nácvik lezeckých prací, záchrany lidí či jejich evakuace. Druhou částí je cvičná ulice. Zde budou policisté nacvičovat například řízení dopravy, zásah u dopravních nehod nebo při velkých demonstracích.

Reklama

Doporučované