Hlavní obsah

Na cestu přes Atlantik vyrazila ekologická aktivistka. Na unikátní jachtě, kterou pohání jen slunce a vítr

Jachta nemá kuchyňské zázemí, ledničku, sprchu ani toaletu. Posádka navíc nespí v postelích, ale ve stísněných kójích.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová se dnes vydala z přístavu Plymouth na jihozápadě Anglie na plavbu přes Atlantik, kde se chce v září zúčastnit klimatického summitu v newyorském sídle OSN. V prosinci ji pak čeká světová konference o ochraně ovzduší v Chile.

Článek

Šestnáctiletá školačka, která ve snaze co nejméně škodit životnímu prostředí odmítá cestovat letadlem, pluje na závodní plachetnici Malizia. Kromě německého kapitána Borise Herrmanna s ní dva týdny na palubě stráví její otec Sven, dokumentarista Nathan Grossman a Pierre Casiraghi, vnuk zesnulého monackého knížete Rainiera III. a někdejší hollywoodské herečky a pozdější monacké kněžny Grace Kellyové.

Jak vypadá celá dobrodružná cesta, můžete sledovat v aplikaci Windy.

Jachta Malizia má karbonový trup a je vybavena solárními panely a podvodními turbínami, které vyrábějí elektřinu potřebnou pro navigaci plavidla a komunikaci. Závodní jachta má ale ke komfortnímu plavidlu daleko. Kvůli minimalizaci nákladů nemá totiž kuchyňské zázemí, ledničku, sprchu ani toaletu. Posádka navíc nespí v postelích, ale ve stísněných kójích, ve kterých je při vyšší rychlosti ohlušující hluk.

Kvůli nadcházející několikaměsíční cestě si Thunbergová ve škole vzala roční volno. Během něj chce zvyšovat povědomí veřejnosti o klimatických změnách a přimět světové politiky k důslednější ochraně klimatu a snižování emisí.

I přes snahu o ekologickou variantu cestování, se mladá aktivistka nevyhnula kritice. Jedním z důvodů je fakt, že jachta, kterou Švédka zvolila, je pro běžné cestující zcela mimo dosah a Thunbergová tak nastavuje vzor, který lze jen těžko následovat. Dalším důvodem je proces výroby, kterým loď prošla. Podle kritiků bylo potřeba zhruba tři tuny dílů vyrobených z uhlíkových vláken za užití propanu a ropy. Proces výroby navíc trval rok a spotřebovalo se při něm mnoho nezelené energie.

Reklama

Související témata:

Doporučované