Hlavní obsah

Na nejlepší nápady obyvatel má radnice připravený milion

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Obyvatelé centrálního městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz budou v participativním rozpočtu nazvaném Náš obvod vybírat nejlepší z osmi nápadů svých spoluobčanů.

Článek

Do participativního rozpočtu Náš obvod se původně sešlo 16 nápadů. Po formální kontrole, kdy jednotlivé návrhy posuzovali například architekti, bylo vybráno deset projektů, dva nakonec byly ze seznamu hlasování vyřazeny na žádost navrhovatelů. Obyvatelé z Moravské Ostravy a Přívozu tedy vybírat z osmi nápadů, radnice má na jejich podporu vyčleněn milion korun. Mezi nápady je například vznik veřejných toalet v Komenského sadech, vybudování pítka na Jiráskově náměstí, vznik odpočinkové zóny v Husově sadu, vybudování hřiště na pétanque a zahrady pro nevidomé v sadu Petra Bezruče a další.

S finálními osmi projekty se mohou lidé seznámit na veřejné prezentaci, která se bude konat v úterý 22. září od 18:00 v prostorách Impact Hubu. Vybrat ty nejlepší mohou lidé fyzicky přímo na místě, případně v elektronickém hlasování, které obvod zahájí týž den. Hlasování veřejnosti potrvá do 30. října, výsledky pak obvod zveřejní během listopadu.

„Realizovány budou projekty od nejúspěšnějšího až do vyčerpání finanční částky, která je pro tento ročník určena, tedy milion korun,“ uvedl místostarosta Rostislav Řeha (Piráti).

Do rozhodování o využití části městských peněz zapojují obyvatele i další města v regionu, projekty participativního rozpočtu má například i několik dalších obvodů Ostravy, ale také Opava, Orlová či Havířov na Karvinsku a další.

Reklama

Doporučované