Hlavní obsah

Na několika místech Česka udeřilo extrémní sucho. Video ukazuje kde

Intenzita sucha v Česku od počátku roku do teď.

 

Reklama

Obce kvůli suchu bojují proti plýtvání vodou, vydávají zákazy.

Článek

Sucho vede některé obce na jižní Moravě k nutnosti zakročit proti plýtvání s vodou. Například Vísky na Blanensku a Džbánice na Znojemsku už zakázaly zalévání zahrad a napouštění bazénů z obecního vodovodu. Na Moravskokrumlovsku se kvůli nízkým průtokům nesmí zahrady zalévat ani vodou z řek a potoků, zjistila agentura ČTK.

Průtoky v jihomoravských řekách jsou dlouhodobě nízké. „Velmi důležitou úlohu teď hrají vodní nádrže, které vodu ve vyschlých řekách doplňují," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Podívejte se, jak dnes stoupají v Česku teploty nad 30 stupňů:

Počasí ve čtvrtek.Video: Tereza Nováková

Extrémní sucho: dolní Morava, Žatecko

Za poslední týden do řek z nádrží odteklo téměř o deset milionů metrů krychlových vody více, než do nich přiteklo. „Bez vody z nádrží by mohlo dojít nejen k ohrožení odběrů vody, ale také života v řece a ke snížení kvality vody," doplnil Gargulák.

Nejvíce „dotovanými" řekami jsou Dyje, Jihlava, Svratka, Oslava a Křetínka.

Podle aktuálních map projektu Intersucho (podívejte se na video nahoře v tomto článku) je část jižní Moravy zasažena dokonce extrémním suchem, což se už znatelně projevuje také na kondici vegetace. Lze proto očekávat nižší výnos zemědělských plodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované