Hlavní obsah

Stávka hostinských. V první den EET zůstanou desítky hospod i prodejen zavřené

Některé hospody ve čtvrtek kvůli protestu proti EET na několik hodin zavřou.

 

Reklama

Chystá se masivní protest proti vládnímu projektu elektronické evidence tržeb. Vyvrcholí sobotní demonstrací.

Článek

Desítky provozoven, hostinců, pekáren i dalších služeb se dosud přihlásily k masivnímu protestu, který proti elektronické evidenci tržeb zorganizovala Asociace podnikatelů a manažerů.

Na seznamu, který asociace uvádí jako výčet prodejen, jež zůstanou v první den povinné EET uzavřené, je například rozsáhlá síť pekáren firmy Šumava Group, která uzavře všech 150 provozoven na jednu hodinu, dále úklidová firma z Mostu, cykloservis z Jičína, pohřebnictví Josef Matoušek ze Světlé nad Sázavou nebo například kavárna Jankl z Pacova.

Firmy, které se k protestu připojí, jsou z celé republiky. Jsou mezi nimi i ty, pro které elektronická evidence tržby nebude povinná hned od čtvrtka 1. prosince (ta se totiž zatím týká jen restaurací a hotelů), ale i ty, které se k EET připojí v dalších etapách.

Podle zjištění Seznam Zprávy ve čtvrtek zůstane zavřena alespoň část dne řada restaurací. Většina z nich otevře později, až v průběhu čtvrtečního odpoledne.

,,Bude to vypadat tak, že přes obědy zavřeme. Týká se to doby od 11 do 15 hodin. Připraveni na EET částečně jsme, jsou k tomu potřeba ještě nějaké úkoly, DPH změnit, ceny změnit. Takže k tomu tento čas využijeme. Uklidíme třeba hospodu, sedět nebudeme,” řekl Seznam Zprávám manažer restaurace na pražském Andělu IL Nostro Tomáš Jáchym.

Protest vyvrcholí demonstrací v centru Prahy na Václavském náměstí. Organizátoři ji nazvali Za pět minut dvanáct! a svolali ji na sobotu 3. prosince.

Poslední kapka jménem EET: Našli jsme vesnické hospody, které končí:

Některé firmy už dopředu informovaly své zákazníky, že je ve čtvrtek čeká jiná otevírací doba. „V souvislosti s touto událostí (start EET - pozn. red.) se připojíme k akci Asociace podnikatelů a manažerů. Budeme alespoň symbolicky mít zavřeno od 11 h do 13 h, čímž chceme podpořit akci, která upozorňuje na stále větší ořezávání svobod nejen podnikatelů a živnostníků, ale všech občanů a rovněž se staví proti rozpoutávání „třídního boje“ jedněch občanů proti druhým," píše na svých stránkách brněnská firma BM Data.

Cedule, kterou jednotně vyvěsí provozovny, které se ve čtvrtek připojí k protestu.

Reklama

Doporučované