Hlavní obsah

Na výstavě v Havlíčkově Brodě je okolo 250 druhů hub

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Na houbařské výstavě v havlíčkobrodském Muzeu Vysočiny dnes mohou lidé vidět okolo 250 druhů hub.

Článek

Houbaři běžně sbírané druhy, jako jsou hřibovité houby, kozáky nebo křemenáče, teď ale moc nerostou, protože je docela sucho, řekl ČTK Jaroslav Kocman z tamního mykologického spolku. Výstava s dopolední houbařskou poradnou bude otevřená do středy. Protože se ale houby rychle kazí, druhů bude ubývat.

Houby hledalo pět lidí od pátku, i v lesích poblíž Světlé nad Sázavou nebo Žďáru nad Sázavou. „Je docela sucho, 14 dní víceméně nepršelo, před dvěma nebo třemi týdny byl růst lepší. Teď zase začaly růst podzimní houby, které předtím nebyly,“ řekl Kocman. Doplnil, že hodně je teď václavek. Jinak rostou nejedlé houby nebo jedlé druhy, které lidé moc neznají, třeba čirůvky.

Letošek byl podle Kocmana pro houbaře spíš průměrný. „Určitě to nebylo nic extra,“ poznamenal. Houbaři na Vysočině poslední roky přicházejí o osvědčená místa kvůli kůrovcové kalamitě ve smrkových lesích. Houby přestaly růst i pod jinými druhy stromů v okrajových částech lesů, pokud místo kvůli kácení přišlo o své zastínění.

Naučit se podle mykologa lidé mohou sbírat jiné druhy hub rostoucí třeba pod listnatými stromy. Houby se dají najít i v městském lesoparku. Sám našel na území Havlíčkova Brodu v červenci vzácný hřib královský a poblíž rušné městské křižovatky hřib koloděj prvosenkový. „To je úplně citronově žlutý hříbek, který je opravdu velice vzácný,“ řekl Kocman. Takové vzácné houby se podle něj nemají trhat. Lidé by také neměli jíst houby nalezené u silnic s hustou dopravou.

Se svými kolegy se Jaroslav Kocman podílí na přípravě houbařských výstav v Havlíčkově Brodě od poloviny 80. let. „Asi pětkrát se stalo, že výstava nebyla,“ uvedl. Nynější expozici připravovali členové spolku v muzeu v noci na dnešek, aby tam mohli dát co nejčerstvější houby. Skončili tři hodiny po půlnoci.

Další houbařskou výstavu bude v prvních dvou říjnových dnech hostit Muzeum Vysočiny v Jihlavě.

Reklama

Doporučované