Hlavní obsah
Online

V Česku je už 141 nakažených, vláda uvolnila půl miliardy na respirátory

Tisková konference vlády po mimořádném jednání o koronavirové situaci.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vláda rozšířila povinnou karanténu pro lidi, kteří se vrátí z rizikové země. Těch je nyní na seznamu 15. V oblastech postižených koronavirem mimo ČR se v současnosti nachází kolem 205 000 Čechů. Od pondělí platí také zákaz vstupu všem cizincům bez trvalého pobytu v ČR. V Česku je 120 potvrzených případů koronaviru.

Článek

Koronavirus byl zařazen na základě rozhodnutí vlády mezi nemoci, jejichž šíření je trestné.

V pátek vláda zavedla také další opatření. Rozšířila povinnou karanténu pro občany vracející se z rizikových zemí, ze kterých dříve vyhlásila zákaz vstupu cizincům do Česka. Platit začalo od pátečních 12:00. V oblastech postižených koronavirem mimo ČR se v současnosti nachází kolem 205 000 Čechů.

Od 16. března z noci na pondělí zavádí zákaz vstupu cizincům, kromě těch s trvalým pobytem. Platit budou samozřejmě výjimky. Zakazuje také cizincům s pobytem nad 90 dnů vycestovat z České republiky.

Od soboty šesté ráno je zakázána přítomnost veřejnosti v bazénech a turistických centrech. Od stejného data je zakázán prodej a maloobchodní prodej na tržnicích a tržištích. Jako příklad uvedl premiér Andrej Babiš pražskou Sapu.

Vláda také uvolnila 500 milionů korun pro ministerstvo zdravotnictví k nákupu ochranných výrobků. Premiér Andrej Babiš znovu upozornil veřejnost, že není potřeba nakupovat potraviny do zásoby. „Věřte nám, dovoz není ohrožen,“ uvedl premiér.

Od pátečního rána platí zákaz veškerých akcí, které přesahují počet 30 osob. Opatření se vztahuje na kulturní, sportovní, náboženské akce, slavnosti, poutě, přehlídky, trhy a další akce. Zakazuje se také pobyt v restauracích a hospodách mezi dvacátou a šestou hodinou a posilovnách. A úplný zákaz platí pro provozovny, které poskytují stravovací služby v nákupních centrech.

Zákaz výuky na středních, základních, vyšších odborných a vysokých školách se rozšiřuje o základní umělecké školy. Mateřských škol se omezení ani nadále netýká.

Od půlnoci z pátku na sobotu fungují kontroly na 11 hraničních přechodech s Německem a Rakouskem. Platí také zákaz vstupu do ČR cizincům z rizikových zemí. Jsou mezi nimi například Čína, Jižní Korea, Itálie, Rakousko a Německo.

Od soboty bude při cestách z Česka do všech okolních zemí zakázána veškerá autobusová, vlaková a lodní doprava cestujících. Cestovat za hranice bude možné pouze automobily. Částečně bude omezen i letecký provoz.

V Česku je 141 potvrzených případů koronaviru, 24 nakažených přibylo v pátek. Mezi nakaženými je i zdravotní sestra z frýdecko-místecké nemocnice a dva hasiči v Praze.

  • Rady a doporučení pro domácí karanténu

  • Pardubické nemocnice omezují operativu

    Nemocnice Pardubického kraje postupně omezí plánované operativy a uzavřou poradny. Výjimku mají onkologicky nemocní pacienti, jejichž vyšetření by měla probíhat ve standardním režimu. Ambulance pro pacienty fungují. Nemocnice akutní lůžkové péče v celém kraji upravují svůj provoz, aby byly připravené přijmout pacienty s nákazou Covid-19, informovala Kateřina Semrádová, mluvčí Nemocnice Pardubického kraje, a. s.

  • Státní zdravotní ústav přidal další infolinku

  • Stát od bude od firem odebírat až 150 000 litrů dezinfekce

    Stát se dnes dohodl s tuzemskými firmami na navýšení výroby dezinfekčních prostředků. Od úterý až do konce března od nich postupně odebere až 150.000 litrů dezinfekce za přibližně 50 milionů korun. Vedle toho bude stát spolupracovat s dalšími firmami na výrobě prostředků, ke které poskytne vlastní suroviny. ČTK to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

  • Kdo všechno má výjimky ze zákazu cestování?

  • Hygienici poslali do karantény 1646 lidí

  • DPP umístí do vestibulů stanic metra 120 dávkovačů s dezinfekcí

    Pražský dopravní podnik (DPP) kvůli hrozbě nakažení koronavirem umístí ještě dnes večer do vestibulů stanic metra 120 dávkovačů s dezinfekcí. Nově bude kromě tramvají a autobusů čistit ozonem také soupravy metra. Pro veřejnost se uzavře od soboty 14. března muzeum MHD ve Střešovicích a od pondělí budou mimo provoz turistické linky číslo 23 a 41.

  • V Česku je už 141 nakažených

    V Česku je už 141 nakažených, uvedlo Ministerstvo zdravotnictví.

  • Praha ruší výuku v autoškolách. Zdravotníkům umožní stát v zónách

    Pražský magistrát kvůli ohrožení nemocí COVID-19 ruší výuku v autoškolách. Zdravotníkům magistrát umožní parkovat v takzvaných modrých zónách. Město navíc vyzvalo provozovatele turistických okružních jízd, aby zrušili své jízdy po Praze. Po dnešním jednání vedení města to sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Město už mimo jiné uzavřelo školy, zoo i botanickou zahradu v Troji nebo galerie, divadla a městskou knihovnu.

  • Ředitel Motola: Na podzim bude asi víc porodů

    Ředitel nemocnice v Motole Miloslav Ludvík žertuje na téma koronaviru.

  • Mezinárodní kamionová doprava bude jezdit dál

    Kamionovou dopravu vládní zákaz cestování za hranice kvůli koronaviru nezastaví. Vztahuje se na ni výjimka, která umožňuje provoz mezinárodní nákladní dopravy přes hranice i po zavedení vládního opatření. Přes hranice budou moci i šoféři bez kamionu, kteří se prokážou profesním průkazem. ČTK to sdělil mluvčí Ministerstva dopravy František Jemelka. Vláda kvůli šíření koronaviru stanovila od pondělí zákaz cestování Čechů do zahraničí i vstup cizinců do země.

  • Bulovka dostala 500 ochranných obleků pro personál

  • ČT v pondělí spustí projekt UčíTelka

  • Volejte, pokud nemusíte chodit, vyzval Nejvyšší soud

  • Hamáček: Povolená vzdálenost pro lidi pracující za hranicemi se rozšíří na 100 km

    Ministr vnitra Jan Hamáček na brífinku potvrdil, že se povolená vzdálenost pro lidi pracující za hranicemi rozšíří na 100 km. „Teď je to nastaveno tak, že čeští občané, kteří pracují do sto kilometrů vzdušnou čarou, budou mít výjimku. Na hranicích musí doložit, že jezdí pravidelně za prací,“ uvedl Hamáček. Lidé budou mít možnost překročit hranice s Německem a Rakouskem na 11 přechodech.

    Foto: Ministerstvo vnitra

    Místa povolená k překročení hranic.

  • Komunisté odložili volební sjezd

    Komunisté kvůli šíření nového typu koronaviru a na to navazující vyhlášení nouzového stavu posunou volební sjezd, který se měl uskutečnit v druhé polovině dubna. Zvolit nové vedení a schválit program a stanovy se komunisté chystali v Brně 18. a 19. dubna. O novém termínu rozhodne ústřední výbor po odvolání nouzového stavu, řekl dnes ČTK předseda KSČM Vojtěch Filip. O odkladu sjezdu jednal dnes výkonný výbor komunistů.

  • MŠMT spustilo pro školy web k výuce na dálku

    Pro inspiraci a práci učitelů, kteří nyní kvůli zavřeným školám učí děti na dálku, připravilo Ministerstvo školství nový web nadalku.msmt.cz. Vyučující na něm najdou například rady, jaké učební pomůcky mohou při dálkovém vzdělávání používat, jak s žáky komunikovat a jak je hodnotit. Ministerstvo školství o tom informovalo na svém webu.

    Úřad spustil nové webové stránky v reakci na uzavření škol, o kterém rozhodla Bezpečnostní rada státu. Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví kvůli šíření koronaviru platí od středy do odvolání. Ministerstvo v souvislosti s tím doporučilo učitelům, aby pokračovali ve výuce na dálku.

  • Lékárníci: Dodržujte odstupy, na respirátory čekáme

    Česká lékárnická komora (ČLnK) doporučila kvůli nemoci COVID-19 lékárníkům, aby prostory styku s pacienty pravidelně dezinfikovali a nebrali do rukou mobilní telefony pacientů s e-recepty. Lidé mají ve frontě dodržovat odstupy, a to i od lékárníka. Komora v tiskové zprávě také připomněla, že lékárníci, kteří patří spolu s praktickými lékaři a zubaři mezi nejohroženější zdravotníky, stále čekají na dodání ochranných respirátorů od státu.

    „V lékárnách je pravidelně prováděná zvýšená dezinfekce prostor, ploch, povrchů nebo klik. Aby samotní pacienti nebyli zdrojem nákazy pro ostatní návštěvníky lékáren, ale i pro lékárníky, prosíme, aby dodržovali dostatečný odstup od ostatních či rozestupy ve frontě,“ uvedl viceprezident komory Martin Kopecký. Zvažuje se i zavedení regulace vstupu nebo počtu lidí v lékárně, ale také zavedení průhledných plastových zábran, které by lékárníky a pacienty oddělily.

  • Nemocnice Znojmo odkládá neakutní operace

    Znojemská nemocnice kvůli šíření koronaviru odkládá operace i vyšetření, pokud nejsou akutní a pokud nejde o onkologické pacienty. Cílem je ochránit zdraví pacientů i personálu. „Věříme, že jen vzájemným respektováním a osobní odpovědností společně vzniklou situaci zvládneme,“ oznámila dnes ČTK mluvčí nemocnice Petra Veselá.

    Pacienty objednané na operace bude nemocnice telefonicky informovat o dočasném odkladu. Na přechodnou dobu se odkládají také neakutní vyšetření prostřednictvím rentgenu, ultrazvuku nebo endoskopie. Akutní pacienti budou vyšetřeni, omezení se netýká ani plánovaných vyšetření onkologických pacientů.

Reklama

Hlavní zprávy