Hlavní obsah

Na rozdíl od Superbu se výroba Kodiaqu z Česka nepřesune. Zůstane i Fabie

Foto: Profimedia.cz

Škoda Kodiaq se bude nadále vyrábět v Česku.

Reklama

Na rozdíl od modelu Superb zůstane výroba SUV Kodiaq v českých závodech Škody. V tuzemsku se bude vyrábět i Fabia combi. Ve středu se objevila informace, že se model Superb začne vyrábět na Slovensku, jeho vývoj zůstane v Česku.

Článek

Výroba SUV Škoda Kodiaq zůstane v Česku, vyrábět se bude nadále v Kvasinách na Rychnovsku. Dříve se spekulovalo o jeho možném přesunu do Německa. Nadále se bude vyrábět i Fabia ve verzi combi. ČTK to řekl důvěryhodný zdroj. Zároveň potvrdil, že se výroba nové generace modelu Superb přesune do Bratislavy, kde se bude vyrábět spolu s Volkswagenem Passat. Vývoj obou aut bude v Mladé Boleslavi.

Přesunem výroby Superbu si ale podle zdroje ČTK automobilka v Česku uvolní kapacity, bude tak možné vyrábět více ostatních modelů. Firma to může využít například k rozšíření výrobní kapacity SUV modelů Kodiaq a Karoq, zkrátí se tak čekací doba pro zákazníky.

„Koncern Volkswagen Česku ukradl nejziskovější vlajkovou loď,“ řekl odborový předák Jaroslav Povšík, který informaci o přesunu potvrdil ve středu. Nový Superb by se měl začít vyrábět v roce 2022, spolu s ním se bude v Bratislavě vyrábět i Volkswagen Passat.

Technologický vývoj obou modelů má být podle Povšíka v Česku. Představenstvo Škody Auto za zachování výroby Superbu podle něj málo bojovalo, podle jeho názoru i z obav o funkci. Firmy se nezastala ani vláda, uvedl Povšík.

Samotná firma informace však oficiálně nepotvrdila, označila je za spekulace a odmítla věc komentovat.

O přesunu výroby Superbu se spekulovalo už v roce 2017 a 2018. Koncern VW poté rozhodl, že výrobu vozů rodiny Passat, do které patří i Superb, přesune do Kvasin. Následně se mluvilo o tom, že Superb a Passat se budou vyrábět ve zcela nové továrně koncernu v Turecku.

Letos v červenci Volkswagen ale oznámil, že zastavil plány na stavbu nové továrny. Za jejím rozhodnutím je propad poptávky v důsledku koronavirové krize. Volkswagen už loni plány na výstavbu továrny v Turecku odložil kvůli mezinárodní kritice tureckých vojenských operací v Sýrii.

Koncern Volkswagen koupil českou automobilku v roce 1991, získal 30 procent akcií. V roce 2000 už Volkswagen vlastnil 100 procent akcií. Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,24 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává téměř 39 000 lidí, z toho v ČR téměř 34 000.

Automobilce Škoda Auto za prvních devět měsíců letošního roku klesl provozní zisk o 60 procent na 469 milionů eur (12,9 miliardy Kč). Negativní dopad na hospodaření měl zejména nižší objem prodeje způsobený epidemií nemoci covid-19, vývoj směnných kurzů a také mimořádné výdaje spojené s emisemi.

Reklama

Doporučované