Hlavní obsah

Co všechno se musí stát, aby se Miloš Zeman omluvil

Radek Kedroň
Zástupce šéfredaktora pro investigativu a podcasty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Je otázkou, kolik lidí nemělo takovou sveřepost jako Šarapatka a omluvu by si od Zemana přesto zasloužilo.

Reklama

Peklo zamrzlo a Miloš Zeman se omluvil. A omluvu i vlastnoručně podepsal. Význam té události je nutné vnímat v souvislostech. Tento exprezident totiž vnímal omluvu – zpravidla – jako příležitost pro další urážku.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

„Nic se nestalo, Miloši,“ ušklíbl se na sociálních sítích Zdeněk Šarapatka a připomněl, že vymoci omluvu mu trvalo pouhopouhých 2196 dní.

Zeman o něm v roce 2017 v televizi prohlásil, že byl jako poradce vyhozen z Úřadu vlády pro neschopnost. Což byla lež jako svatovítská věž. Ve skutečnosti Šarapatka odešel z vlastní vůle, protože nesouhlasil s tím, jak Zemanovi poradci pracovali pod vedením bývalého aparátčíka Miroslava Šloufa.

Pokusím se jen telegraficky shrnout, co musel Šarapatka podstoupit, aby se k omluvě dopracoval. Předem varuji, že je ten soupis poněkud nezáživný, zato ale dobře ilustruje, jak je v Česku namáhavé domoci se satisfakce od politika, pro něhož je omluva neznámým pojmem.

Žalobu podal Šarapatka v lednu 2018 u Obvodního soudu pro Prahu 1. V květnu příštího roku uspěl. Zemanův tým se odvolal, ale už v roce 2020 Městský soud v Praze rozsudek potvrdil.

Následné dovolání Nejvyšší soud odmítl. Jenže případ skončil až u Ústavního soudu a ten v únoru 2021 konstatoval, že za Zemana se nemá omlouvat stát (jak bylo do té doby praktikováno), ale přímo on sám. Co si nalhal, nechť si i napraví.

Šarapatka proto musel podstoupit nové soudní kolečko. V prosinci podal novou žalobu, tentokrát přímo na Zemana. A v květnu 2022 mu rakovnický soud vyhověl. Jak už asi tušíte, následovalo Zemanovo odvolání a potvrzující rozsudek krajského soudu. Odvolávalo se mu o to snadněji, že advokáta si platil z peněz prezidentské kanceláře. Když na to přišel finanční úřad, dal Hradu pokutu. Ano, i ta byla zalepena z veřejných rozpočtů.

Ale jedeme dál, justiční drama pokračuje. Zeman se podle očekávání neomluvil, a tak na něj Šarapatka podal návrh na zahájení exekuce. Zeman zároveň podal dovolání a požádal Nejvyšší soud, aby exekuční řízení pozastavil do doby, než bude o dovolání rozhodnuto. Nejvyšší soud vyhověl.

V těchto dnech konečně Nejvyšší soud dovolání zamítl. A Zeman, nyní už důchodce z Lán, se konečně omluvil. Kdo tomu stále nemůže uvěřit, může se přesvědčit v textu Radka Nohla, kde je k nahlédnutí faksimile omluvy s vlastnoručním podpisem.

Celý ten soudní kolotoč lze kolorovat třebas politickými milníky.

Namátkou: Za tu dobu jsme přečkali první i druhou vládu Andreje Babiše, Zeman jmenoval v mezidobí i vládu Petra Fialy.

V křesle ministra spravedlnosti se vystřídali Robert Pelikán, Taťána Malá, Jan Kněžínek, Marie Benešová a Pavel Blažek.

Tisíce lidí demonstrovaly proti zvolení komunistického poslance Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS. Letná zažila i největší protivládní demonstraci od roku 1989.

Česko prožilo minimálně šest vln covidové epidemie, počítám-li správně.

Sám Zeman se v mezičase v nemocnici otočil hned několikrát, při hospitalizaci v Ústřední vojenské nemocnici po volbách 2021 mu lékaři zjevně zachránili život (výborné shrnutí nabídl pondělní Šťastný podcast).

Na pozadí toho všeho je úsilí Šarapatky, který se nenechal odradit a tvrdošíjně sepisoval žaloby. Je ale otázkou, kolik lidí takovou sveřepost nemělo a omluvu by si od Zemana přesto zasloužilo. Máte nějaké tipy?

Co jsme také zjistili

Osvícení Pavla B. Jistým stupněm osvícení prošel i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). A musel to být pořádný záblesk, protože podal trestní oznámení na svého exnáměstka Antonína Stanislava (rovněž ODS), jehož zpočátku – bez znalosti situace – bránil takřka vlastním tělem.

Soudce realiťákem. Za kauzu týdne osobně považuji případ soudce Radomíra Koudely. Náš tým zjistil a ověřil, že známý zlínský soudce a jeho rodina získali v aukcích přes dvě desítky nemovitostí. Zákon přitom soudcovskému stavu zakazuje podnikání i účast v dražbách. Doporučuji vaší pozornosti celou sérii textů, v nichž jsme popsali příběhy exekuovaných i pohled Koudelovy rodiny. Shrnutí celé kauzy nabídla i aktuální epizoda podcastu 5:59.

Zaostřeno na soudce. Náš soudcovský týden pokračoval zjištěním, že soudkyní ve sporu Miloše Zemana s lékařkou je partnerka Zemanova spojence. Konkrétněji: Partnerem soudkyně Dáši Vítkové je exekutor Igor Ivanko, který byl podporovatelem prezidentské kampaně Miloše Zemana. Prý to nijak neohrožuje její soudcovskou nestrannost…

Střet s liknavostí. Pokud chcete pochopit, proč justice upustila od vyšetřování střetů zájmů kolem Andreje Babiše, měli byste si přečíst rozhovor s evropským žalobcem Radkem Mezlíkem. V kauze podezříval desítky osob, nikoho ale neobvinil. Tady je jeho vysvětlení, mimo jiné mluví o liknavosti ministerstev.

Po stopách systémové korupce. V posledních sedmi dnech Vojtěch Blažek operoval na Liberecku, kde zjišťoval zákulisní informace k razii, kterou tam spustila protimafiánská centrála. Jako první přinesl detaily z obvinění náměstka primátora Petra Židka (dnes už bývalého občanského demokrata). I v tomto případě nabízíme audioshrnutí v 5:59 a kromě toho si dovolím doporučit i vysoce informovaný komentář kolegy Jana Stránského, místního patriota.

Kajícník bez rukavic. Do byznysového světa se s plnou parádou vrátil Tomáš Horáček, korupčník známý z kauzy Nemocnice Na Bulovce. Ač vypovídal proti svým někdejším komplicům, čímž si zařídil nízký trest (chtělo by se říct až symbolický), na úplné polepšení to nevypadá. Jak s pomocí skrytě pořízených nahrávek doložil kolega Janek Kroupa, zase hraje hodně drsně a bez rukavic.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované