Hlavní obsah

Glosa: Inflace nejvíc dopadla na vánoční projevy

Foto: Profimedia.cz

Miloš Vystrčil přišel s adventním projevem.

Reklama

Zatímco všichni se pomalu propracováváme sezonou vánočních večírků, šéf Senátu Miloš Vystrčil zahájil sezonu vánočních projevů. I ta letošní bude dlouhá.

Článek

V pondělí 18. prosince vystoupil předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) se šestnáctiminutovým projevem k veřejnosti, který nazval „adventním“. Jednou větou v něm vyjmenoval několik věcí, které lidi trápí – například drahé energie a potraviny, nedostatek lékařů a bydlení.

Zkritizoval populisty, kteří lákají na jednoduchá řešení. Ze současných problémů obvinil minulé vlády a minulé prezidenty, ale také „většinu nás občanů, která k tomu dala souhlas“.

Vlastní konkrétní návod na řešení ale v projevu nenabídl, naopak několikrát zdůraznil, jak to má vláda těžké.

„Opravdu někdo věří tomu, že tyto problémy lze vyřešit lusknutím prstů? Opravdu někdo věří tomu, že tahle vláda měla a mohla mít připravený jasný plán a detailní řešení? Anebo je to jinak?“ ptá se jeden z nejvyšších ústavních činitelů občanů. Politici spolu podle Vystrčila musí víc mluvit a také voliči se mají zamyslet nad tím, jak být lepší.

Možná jsem už po letech psaní o politice poněkud okoralá, ale na vysokého funkcionáře vládnoucí strany mi to přišlo poněkud málo. A je otázka, jestli voliči chtějí slyšet další etudu o tom, kdo za to může, spíš než návrh řešení a vyhlídku do budoucna.

Ale není všem dnům konec, politických projevů si o svátcích ještě užijeme. Na druhý svátek vánoční promluví premiér Petr Fiala. Poselství prezidenta Petra Pavla je naplánováno na Nový rok. A stýskat se nám nemusí ani po exprezidentovi Miloši Zemanovi, který po odchodu do politického důchodu svůj vzkaz na Štěpána odvysílá alespoň na facebooku.

Asi nejlépe situaci pojmenovala šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, která se do soutěže o nejlepší vánoční vystoupení nezapojuje: Je to inflace projevů.

Zvykem bývalo, že na Nový rok vystoupil prezident republiky. A co si budeme nalhávat, ani hlava státu nedala každý rok dohromady tak zásadní poselství, aby to stálo za zapnutí televizoru.

Donedávna do výročního projevu prezidentovi nikdo nefušoval, pouze Miloš Zeman po svém nástupu přesunul datum z Nového roku na 26. prosince. V roce 2019 ale šéf Senátu Jaroslav Kubera – právě v reakci na chybějící projev na Nový rok – vymyslel vlastní vystoupení.

Obratem se přidal i tehdejší předseda Sněmovny Radek Vondráček. Následující rok s projevem na Nový rok přišel ještě premiér Andrej Babiš a od té doby vystupují s projevem i předsedové vlád. Protože kde se prostor pro politiky otevře, tam už taky otevřený zůstane.

Letos se kvůli tomu dokonce odehrála zákulisní přetahovaná mezi ústavními činiteli. Prezident se totiž chtěl vrátit k tradici novoročního projevu, kde již bylo z minulých let trošku přeplněno. Ostatní politici ustoupili a spokojili se s méně prestižním termínem.

Nic proti tomu, aby premiér nebo šéf Senátu pohovořili k národu. Ostatně špatná komunikace se vládě vyčítá, kudy chodí. Jenže když se to sejde všechno takto najednou, divák logicky ztrácí pozornost a důležitost projevů to devalvuje.

Pro mě osobně je nepochopitelné i ono načasování na Vánoce. První leden jako otevření nového roku je samozřejmě logický. Ale jak přišli politici na to, že voliči chtějí politické floskule poslouchat právě u vánočního stromku nebo nad sváteční kachnou?

Kdyby politik přišel se slavnostním projevem ke spoluobčanům na velikonoční pomlázku, Prvního máje nebo upálení Jana Husa, asi bychom si klepali na čelo.

Zkrátka, co se týče politických projevů, méně je někdy více.

Reklama

Doporučované