Hlavní obsah

Komentář: Stiborek je pryč, teď musí Válek uhlídat IKEM

Martin Čaban
Komentátor
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr Válek byl při oznamování Stiborkovy rezignace tak stručný, že zapomněl nastínit, co bude dál.

Reklama

Není příliš nadsazené napsat, že Válek by v podstatě potřeboval sehnat druhého Stiborka, jen bez kontroverzních vedlejšáků.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zapojení ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny Michala Stiborka do byznysu s nebankovními úvěry prostřednictvím peněz nejasného původu bylo skandální a jeho odhalení nemohlo skončit jinak než Stiborkovou rezignací. Ta by ale rozhodně neměla být koncem příběhu. To napínavé teprve začne a pro ministra zdravotnictví Vlastimila Válka to nebude nic lehkého.

Vedení elitní nemocnice se po Stiborkově odstoupení ujal jeho statutární zástupce Jiří Malý. Tento profesor kardiochirurgie strávil v IKEM velkou část svého profesního života. Kromě jiného je synem nefrologa Jana Malého (zemřel v srpnu 2021), který IKEM vedl v letech 2007 až 2011. V této době propukla v nemocnici jedna z velkých afér českého zdravotnictví. IKEM za Malého vedení podepsal lukrativní smlouvu na dodávku léků a zdravotnického materiálu s majetkově zcela neprůhlednou schránkovou firmou Kardio Port.

Kolem smlouvy vzniklo hodně humbuku a Jan Malý kvůli ní přišel o místo ředitele. Před érou registru smluv šlo o skutečně velmi zvláštní obchod a ani Ministerstvo zdravotnictví jako přímý nadřízený IKEM tehdy nedokázalo rozkrýt jeho detaily.

Na druhé straně je třeba dodat, že policejní vyšetřování kolem Kardio Portu nikam nevedlo. A za dobové články, které spojovaly neprůhlednou smlouvu se zbohatnutím Jana Malého, jeho tehdejšího zástupce Ivana Netuky a také Jiřího Malého, se jejich vydavatelé omluvili.

Do této éry se každopádně datují zkazky o silném vlivu, který měl na fungování IKEM především pražský lobbista Roman Janoušek. Na jeho adresu chodila korespondence Kardio Portu a jeho blízký spolupracovník Luboš Pašek byl v představenstvu firmy.

Právě nedlouho po zadání zakázky Kardio Portu, po parlamentních volbách v roce 2010 za nového ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), nastupuje do IKEM jako ekonomický náměstek Michal Stiborek. Smlouvu s Kardio Portem nelze vypovědět, ale nový šéf IKEM Aleš Herman alespoň tlačí firmu ke slevám a potvrzuje nevýhodnost smlouvy. Ekonomické výsledky i pověst IKEM se postupně zlepšují, Stiborek posléze nahradí Hermana na ředitelském postu.

A kdyby nepropadl podnikání s nebankovními úvěry, mohl se do dějin nemocnice zapsat bezvýhradně zdobným písmem.

Teď se ředitelské místo uvolnilo a je možné, že se o slovo přihlásí i lidé, jejichž odkaz sahá až do éry Kardio Portu. Ministr Válek v pátek oznámil Stiborkovu registraci tak stručně, že se zapomněl zmínit i o tom, zda chystá na Stiborkovo místo výběrové řízení, nebo zda se Jiří Malý ujímá vedení institutu nastálo. Ale doufejme, že tendr bude. A Válkovým úkolem, pokud nechce podlehnout vnějšímu tlaku, bude sehnat do soutěže kvalitní kandidáty.

Sehnat dobrého zdravotnického manažera je hodně složitá věc. V IKEM bublají vnitřní spory, které bude třeba uklidnit. Zda může takovou věc zvládnout manažer vybraný zevnitř institutu, který se těchto sporů dosud přímo účastnil, je velká otázka – ať už jde o profesory Malého, Froňka (nedávného Stiborkova protikandidáta), nebo Netuku.

Stiborkovou výhodou v ředitelském křesle mohlo být právě to, že se jako „nelékař“ dokázal soustředit na manažerskou funkci a mohl léta stát mimo odborné a profesní spory, které mohou přerůstat i ve spory mocenské. Není příliš nadsazené napsat, že Válek by v podstatě potřeboval sehnat druhého Stiborka, jen bez kontroverzních vedlejšáků.

Ideálně by mělo jít o člověka zvenčí, nezatíženého vnitřními bouřemi v IKEM a dědictvím přelomu první a druhé dekády tohoto století a ochotného převzít odpovědnost za výkladní skříň české medicíny. Tohle nebude vůbec snadné hledání.

Reklama

Doporučované