Hlavní obsah

Šťastný oběžník: Známe program poslaneckých vánočních večírků

Tereza Povolná
On-line editorka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Bude Alena Schillerová pronásledovat s mobilem v ruce stranické kolegy ve snaze natočit nové video na TikTok?

Reklama

K adventu neodmyslitelně patří i záplava pracovních vánočních večírků. V redakci Šťastného pondělí jsme si dovolili zaspekulovat, jak by takové besídky mohly vypadat v podání jednotlivých poslaneckých klubů.

Článek

Svetry se soby, ochutnávka vaječných likérů i soutěž o nejlepší bramborový salát. To jsou běžné atributy firemních vánočních setkání. Jenže v politice se čas nemarní ani u stromečku a na slzy dojetí a nostalgické vzpomínání nezbývá místo. Připravte se na mocenské boje.

ODS

Petr Fiala si kolegy pozve do kanceláře ve Strakově akademii, primárně ovšem proto, aby na nich mohl ozkoušet kvalitu připravovaného novoročního projevu. Řeč zakončí překvapivým prohlášením, že v roce 2024 nenechá nikoho padnout, načež bude následovat pětiminutový bouřlivý potlesk všech přítomných. V nebývale rozněžnělé atmosféře si straníci společně sednou na zem, chytí se za ruce a navzájem si svěří svá předsevzetí do nového roku.

Fiala slíbí, že nakupovat v Německu bude příště už jedině bez přítomnosti kamer. Jana Černochová se zapřisáhne, že zkrotí touhu v půl desáté večer bez varování ukončovat členství v mezinárodních organizacích. A místopředsedkyně Eva Decroix se nechá slyšet, že se pro dobro všech už raději neskamarádí s političkami, které by ve své domovině rády vraždily gaye.

TOP 09

Pod záminkou adventního dýchánku ve skutečnosti zasedne stranický krizový štáb. Poté, co předsedkyně Markéta Pekarová Adamová jen těsně zabránila zániku koalice Spolu roztomilou báchorkou o tom, jak by to zakladateli Kalouskovi daleko více než v Bruselu slušelo v Senátu, musí v TOP 09 společnými silami odvrátit další hrozbu: zklamaný a uražený praotec Kalousek zřizuje novou stranu a sosá z už tak těžce naškudlených pěti procent. Žádná vánoční idylka, tady se rozhodne o přežití!

STAN

Večírek hnutí STAN by mohl po turbulentních letech 2021 i 2022 poprvé trochu připomínat klidné přátelské setkání. Ale v tom se slovy: „Je čas si popovídat o stanovách, holomci,“ rozrazí dveře starý známý Petr Hlubuček s rozhodnutím Městského soudu v Praze.

ANO

Na oblíbené výlepové ploše hnutí ANO, tedy na záchodech, visí už několik dnů plakát s pozvánkou na vánoční happening. Většina poslanců se ovšem z akce raději omluví, než aby riskovali, že je bude Alena Schillerová celý večer pronásledovat s mobilem v ruce ve snaze natočit nové video na TikTok. Andrej Babiš by se samozřejmě rád zúčastnil, ale bohužel bude tou dobou v Maďarsku.

Piráti

Celý čtyřčlenný klub Pirátů se ve vší parádě sejde v odpoledních hodinách na parkovišti supermarketu, kam skrz sociální sítě svolali demonstraci za zákaz prodeje živých kaprů. Po skončení masivní protestní akce společně se všemi sedmi demonstranty každý postupně vypustí jednu rybu do vody.

Když si Piráti u Vltavy konečně přiznají, že to ve čtyřech jaksi postrádá grády, nejprve je napadne vniknout na besídku STAN, což si ovšem obratem rozmyslí při vzpomínce, v co takové družení vyústilo v roce 2021. Bartoš, Kocmanová, Richterová a Michálek tedy o svém slavnostním programu nechají hlasovat stranické fórum, takže se všichni nakonec ocitnou na technu ve Vršovicích.

KDU-ČSL

Lidovce na Malostranském náměstí vyzvednou zájezdové autobusy a celý klub na několik dnů hromadně odjede na jižní Moravu. Z pronajatého kostela bude bezpodmínečně vyloučen každý, kdo byť jen letmo zmíní existenci předvolebních průzkumů.

SPD

V SPD se Vánoce nekonají. Všichni členové s oslavami povinně čekají až na lednový příchod dědy Mráze…

A závěrem nesmím zapomenout na uprchlíka z klubu ANO a dnes nezařazeného poslance Ivo Vondráka, neboť ten si může z velkorysé nabídky večírků vybrat jemu nejsympatičtější styl oslav. Veselé Vánoce!

Pokud se vám ukázka z newsletteru Šťastný oběžník líbila, přihlaste se k odběru. Každé úterý ho dostanete přímo do vašeho e-mailu spolu s odkazy na aktuální epizody Šťastného pondělí a Šťastného podcastu.

Reklama

Doporučované