Hlavní obsah

Necelý týden po konci OH se Severokorejci mohli podívat aspoň na fotbal

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Severokorejská televize zprostředkovala svým občanům první vysílání z olympijských her v Tokiu. Stalo se tak tento týden, dva dny po nedělním závěrečném ceremoniálu.

Článek

Podle informací lokálních médií odvysílala státní Korejská ústřední televize 70minutový záznam ženského fotbalového utkání mezi Velkou Británií a Chile bez komentáře a v nízkém rozlišení. Samotný zápas se v Tokiu odehrál 21. července. Americký blog North Korea Tech informoval, že KLDR si v minulosti zajišťovala televizní přenos olympijských her skrze partnerství jihokorejského vysílatele SBS a mezinárodní organizace Asian Pacific Broadcasting Union, informuje britská BBC.

Sportovci KLDR se letošních her v Tokiu nezúčastnili. Pchjongjang rozhodnutí oznámil na začátku dubna a odůvodnil ho obavami kvůli covidu-19. „Výbor rozhodl o neúčasti na 32. olympijských hrách proto, aby mohl ochránit sportovce před globální pandemií, kterou zapříčinil koronavirus,“ uvedl tehdy tamní ministr sportu.

Přesto Pchjongjang tvrdí, že v zemi covid-19 přítomný není. To ale experti rozporují. Zahraniční pozorovatelé upozorňují na tamní slabý zdravotnický systém a na to, že se infekce mohla do země dostat přes sousední Čínu. Tamní vláda také přistoupila k zavedení tvrdých karanténních opatření. Podle analytiků se tato opatření podobají těm, jež země přijala v 90. letech minulého století, kdy v ní probíhal hladomor. KLDR navíc před několika měsíci zakázala návštěvy turistů a již déle než rok platí zákaz cest vlaků přes hranice. Zrušena byla rovněž většina mezinárodních letů.

Další signál o možné přítomnosti infekce covidu-19 v zemi přišel na konci června. Tehdy podle jihokorejských analytiků došlo v souvislosti s covidem-19 na území KLDR k něčemu vážnému. Kim Čong-un totiž odvolal několik členů politbyra vládnoucí Korejské strany práce a další stranické představitele. Podle vůdce KLDR funkcionáři zanedbávali své povinnosti, a to také v oblasti zavádění pandemických opatření. To pak mělo vést k zmíněnému „závažnému incidentu“. Bližší informace o události ale severokorejská státní média nezveřejnila.

Podle jihokorejských analytiků Kimovo rozhodnutí ukazuje, že se v KLDR stalo v souvislosti s epidemií koronaviru něco vážného, uvedla agentura AP. „Mohlo se jednat o nakažení velkého počtu lidí nebo o situaci, kdy bylo mnoho lidí vystaveno přímému nebezpečí nákazy,“ uvedl analytik Hong Min. Podle něj je ale vyloučené, že by KLDR přiznala přítomnost koronaviru na svém území.

Sportovci reprezentující totalitní zemi se olympijských her neúčastnili ani v roce 1988, kdy je v době probíhající studené války Pchjongjang bojkotoval.

Reklama

Doporučované