Hlavní obsah

„Nechme toho.” Prezidentův poradce Nejedlý musel na policii kvůli kauze Pelta

Podívejte se, jak reagoval prezidentův poradce na žádost o rozhovor.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poradce prezidenta Martin Nejedlý není jedinou významnou postavou na tuzemské politické scéně, která na policii v kauze Pelta vypovídala.

Článek

Jeden z nejbližších spolupracovníků prezidenta Miloše Zemana – hradní poradce Martin Nejedlý – přišel v úterý vypovídat na policii.

Vyšetřovatelé si ho pozvali kvůli případu rozdělování dotací ve sportu, v němž jsou obviněni sportovní bossové Miroslav Pelta a Miroslav Jansta či někdejší náměstkyně na Ministerstvu školství Simona Kratochvílová.

Seznam byl u příchodu Nejedlého do budovy policie v Bartolomějské ulici, aby se ho na případ zeptal. Prezidentův poradce se však odmítl bavit.

„Nechme toho,“ řekl Seznamu na první otázku a na tu další – proč na policii přišel, jen odpověděl: „To uvidíme.“

Poté zmizel za vstupními dveřmi policejní služebny. Jeho advokát Petr Michal sice uvedl, že Nejedlý možná případ okomentuje po konci výslechu, avšak nestalo se. Poradce prezidenta opustil objekt v Bartolomějské jiným vchodem a rozhovoru se tak vyhnul.

Video: V kauze Pelta už vypovídal také místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek

Jaroslav Faltýnek.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Seznamu se i proto nepodařilo zeptat, s jakým dotačním příběhem z poměrně rozsáhlé kauzy výslech Nejedlého souvisel.

Nejspíš však jde o to, co policistům přinesl jeden z tajných odposlechů, které při vyšetřování pořídili. Jde v něm o dotaci pro český špičkový klub ve futsalu ERA-PACK Chrudim.

Když se před pěti roky konalo druhé kolo prezidentských voleb, tak právě vedení ERA-PACK Chrudim podpořilo Zemana proti Karlu Schwarzenbergovi. Článek s vyjádřením této podpory tehdy zveřejnili i na webu klubu.

Na jedné z nahrávek Pelta řeší s obviněnou bývalou náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou právě to, zda chrudimští futsalisté peníze dostanou.

„ERA-PACK, to je z Hradu, 3,6,” bilancuje Kratochvílová na odposlechu.

Martin Nejedlý se však také opakovaně v minulosti objevoval ve VIP lóži na zápasech české fotbalové reprezentace, přičemž vstupenky na tato utkání rozděloval tehdejší šéf svazu Miroslav Pelta.

Nejedlý není jedinou významnou postavou na tuzemské politické scéně, která na policii v uplynulých dnech vypovídala. Před několika dny byl na policii také místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek nebo bývalý premiér Bohuslav Sobotka.

Reklama

Doporučované